Annons

Myllymäki prisas med guldmedalj: ”Känns ärofyllt”

zoom Guldmedaljör. Tommy Myllymäki ser fram emot ett lugnare år.
Guldmedaljör. Tommy Myllymäki ser fram emot ett lugnare år.
NYHETER. Kocken Tommy Myllymäki får Gastronomiska Akademins finaste pris. Guldmedaljen delas årligen ut till någon som utfört ”utomordentliga insatser för svensk matkultur”. 
Annons

Hur känns det att få en sådan här medalj?

– Det känns väldigt roligt. Någon frågade på utdelningen om jag inte var trött på att få medaljer, men det är jag inte. Det här är en långvarig prestation som någon annan bedömer, det känns ärofyllt att någon tycker att jag är värd detta.

Tommy Myllymäki som tidigare tagit både silver och brons för Sverige i prestigefyllda tävlingen Bocuse D’Or i Lyon, är även aktuell med en ny restaurang i Stockholm som han öppnar tillsammans med Svenska Brasserier. Förra året sålde Myllymäki sina verksamheter i Jönköping och har nu bara kvar Julita Wärdshus i Södermanland.

Den nya restaurangen kommer att ligga på Djurgården i Stockholm.

– Den ska öppna under 2017 och byggs upp helt från grunden i ett nytt hus. Det kommer att vara jag som driver den och just nu är vi i en planeringsfas.

Betyder det här att du är på väg att flytta till Stockholm?

– Det är inte bestämt exakt hur allt kommer att se. Inget är skrivet i sten, men det finns en stor möjlighet att det blir så.

De senaste åren har du jobbat oerhört mycket. Hur ser ditt upplägg för 2016 ut?

– Min idé är att det ska bli något lugnare. Mer jobba vanlig 40-timmarsvecka. Sedan jag vann Årets Kock 2007 så har Tommy Myllymäki sett lite likadan ut och förändrats lite för lite. Så jag vill ha några riktningsförändringar för mig själv och hitta en ny bas att stå på. Jag har gett mycket av mig själv, med böcker, gästspel och tävlingar … Nu vill jag samla ihop mig.