Annons

Naturturismen ökar i Halland – nu utbildas 40 nya guider

zoom Magdalena Petersson, projektledare för naturturism på Visit Halland. Foto: Agneta Kristiansson/Colorbox
Magdalena Petersson, projektledare för naturturism på Visit Halland. Foto: Agneta Kristiansson/Colorbox
NYHETER. Skogsbad, ätbara svampar, mountainbikeleder och viltspaning. Det är några av flera naturupplevelser visit Halland vill bli bättre på att kunna berätta om. Därför satsar man nu stort på att öka antalet naturguider.
Annons

Precis som på många andra håll i landet har Halland börjat se ett ökat intresse för naturupplevelser, bland de som besöker länet.

– Naturtrenden har gjort att allt fler vill lära sig och uppleva nya platser i naturen. För att möta det behovet satsar vi nu stort på att utbilda guider, säger Magdalena Petersson, projektledare för naturturism på Visit Halland.

Tanken är att guiderna i nästa steg ska kopplas ihop med boendeanläggningar och olika besöksmål, och förhoppningen är att det – i sin tur ska ge en förlängd turistsäsong.

HG Karlsson, naturguide och samordnare för Länsstyrelsens guider, säger att guider med olika kompetens är viktig – eftersom besökarna har olika intressen.

– Vi kommer att ha en bredd av guider med olika kompetenser. Allt från specifika fiskeguider till matvandringar med kombinationer av kultur, mat och rörelse. Några kommer att erbjuda naturfotoguidning och andra fågelskådning.

Samtidigt menar HG Karlsson, att det troligen kommer att behövas ännu fler guider framöver, om outdoor-turismen håller i sig.

Intresset för Hallands natur har bland annat visat sig på Hallandsledens hemsida – som i år haft 140 procent fler besök jämfört med förra året.