Linnea TammemĂ€gi, Food & Bevarage Manager pĂ„ familjeĂ€gda NOFO Hotel & Wine Bar pĂ„ Södermalm i Stockholm, Ă€r â med hennes egna ord â âsjukt taggad.â Anledningen Ă€r att hon gĂ„tt samman med vĂ€nnen Matilda Sandell, ny restaurangchef pĂ„ NOFO Wine Bar, för att forma den nya vinbaren. Deras gemensamma historia strĂ€cker sig Ă€nda tillbaka till 2011.
â Vi trĂ€ffades nĂ€r vi bĂ„da jobbade pĂ„ Copperhill Mountain Lodge och senare pĂ„ FĂ€viken utanför Ă re. Sedan dess har vi bĂ„de rest och bott tillsammans. Jag flyttade till Stockholm 2018 dĂ„ Matilda var restaurangchef pĂ„ AloĂ« och vi bodde till en början tillsammans i en liten etta. SĂ„ vi kĂ€nner varandra vĂ€l, berĂ€ttar hon.
”Det fĂ„r inte vara stelt”
Linnea TammemÀgi konstaterar att vinbaren funnits i sex Är och att det var dags för en uppdatering. Nya bra vinbarer poppar upp som svampar ur asfalten i Stockholms innerstad och för att mÀta sig med de allra bÀsta krÀvs en uppdatering av hela konceptet, förklarar hon.
â Vinbaren har sett ungefĂ€r likadan ut sedan starten och det har blivit lite utdaterat. Nu satsar vi pĂ„ ett totalt omtag pĂ„ vinlistan och kommer erbjuda en vĂ€ldigt vĂ€lsorterad och levande vinlista frĂ„n mĂ„nga smĂ„ leverantörer. Och istĂ€llet för de vanliga mellanrĂ€tterna, som finns överallt, serverar vi vinvĂ€nliga smĂ„rĂ€tter eller assietter, som vi kallar det. Det kan vara till exempel oliver eller kolgrillade spett. Förhoppningsvis vill man stanna kvar och bestĂ€lla in rejĂ€lare rĂ€tter under kvĂ€llen. Det viktigaste Ă€r att det ska vara lĂ€ttsamt och avslappnat. Det fĂ„r inte vara stelt, sĂ€ger hon.
Vad menar du med vinvÀnliga rÀtter?
â Om du gĂ„r ut och dricker en flaska vin Ă€r du kanske bara ute efter nĂ„got att Ă€ta till vinet, samtidigt som du vill ha mer Ă€n en skĂ„l med jordnötter. Vi erbjuder assietter som passar bra till vin utan att det Ă€r en hel mellanrĂ€tt.
Ambitionen Àr att lÄta den professionella servicen frÄn fine dining möta den familjÀra stÀmningen som finns pÄ NOFO.
â Det vi har till vĂ„r fördel Ă€r att hela vinbaren Ă€r uppdelad i fyra smĂ„ rum och en vinkĂ€llare, vilket gör att det blir en hemma hos-kĂ€nsla. Vi har redan mysfaktorn. Sedan Ă€r musiken jĂ€tteviktig att det rĂ€tt musik pĂ„ rĂ€tt volym volym. Personalen Ă€r ocksĂ„ en jĂ€tteviktig del i att skapa rĂ€tt stĂ€mning, sĂ€ger hon.
Den nya vinbaren, eller vinhaket, invigs torsdagen den 7 mars.
LĂS ĂVEN vĂ„r artikel om de spĂ€nnande ljuden pĂ„ NOFO Hotel