Annons

Nolltaxa för uteservering i Lund

zoom Philip Sandberg, kommunstyrelsens ordförande i Lund.  Foto: Pressbild
Philip Sandberg, kommunstyrelsens ordförande i Lund. Foto: Pressbild
NYHETER. Food Trucks och uteserveringar i Lund är avgiftsbefriade hela 2021. "Det är ett sätt att främja en levande stadskärna och underlätta för entreprenörer som drabbats hårt av pandemin", säger kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L).
Annons

Nyligen klubbade Lunds kommun igenom det femte åtgärdspaketet för att lindra effekterna av coronan. Beslutet innebär att uteserveringar och food trucks slipper avgifter under hela 2021. Dessutom gäller nolltaxa för serveringstillstånd året ut. Även torghandeln är fortsatt avgiftsfri.
Redan i fjol fattade Lunds kommunfullmäktige beslut om lättnader i avgifter, men det beslutet löper ut vid halvårsskiftet.

– Vi har inte tagit oss igenom pandemin än men vi ser ljuset i tunneln. Nu förlänger vi åtgärderna till hela 2021, säger Philip Sandberg.

Uppskattade åtgärder

Lunds restauranger har tappat mellan 40 och 95 procent av sin omsättning under pandemin, enligt data från kommunen. När Lunds universitet med 43 000 studenter stängde ner och införde distansundervisning blev det ett hårt slag för stans restauranger.

– Det har varit väldigt kännbart för besöksnäringen i Lund, säger Philip Sandberg.

Lunds kommun var snabbt på plats med insatser för att stötta besöksnäringen och åtgärderna var uppskattade, enligt Philip Sandberg.

– Många kommuner har gått i våra fotspår. Vi hade tidigare i år besök av Maud Olofsson där hon presenterade en lista över önskvärda åtgärder. Vi kunde checka av allihop.

Lång väg tillbaka

Nu minskar smittspridningen snabbt i Lund liksom i övriga Skåne. Danskarna har så smått börjat återvända, lockade av Lunds starkaste turistmagnet: Domkyrkan.

– Men det är en ganska lång väg tillbaka till de nivåer vi hade innan, säger Philip Sandberg.

Han räknar med att det tar tid för Besöksnäringen att komma ur svackan även om pandemin klingar av.

– Det är svårt för en restaurang att ta igen förlorad försäljning. Vi behöver underlätta för branschen.

Diskussion om finansieringen

När de första paketen presenterades fanns en bred politisk uppslutning bakom åtgärderna, enligt Philip Sandberg. Inför de senaste åtgärderna uppstod diskussion om finansieringen, men de styrande fem partierna under beteckningen Lundakvintetten drev igenom beslutet.

Kommunens kostnad för sex månaders avgiftsbefrielse landar på cirka tre miljoner.

– Pengarna vi använt skulle annars varit ett överskott så vi tar dem inte från någon annan verksamhet, säger Philip Sandberg.

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

PMS-systemet VisBook har över 1 000 kunder inom besöksnäringen i Norden och växer snabbt, inte minst i Sverige där antalet nya kunder har mer än fördubblats under de senaste två åren. En av de nya kunderna är Åhus Seasid...