Annons

Nu kokar restaurangbranschen över

zoom #vikokaröver har samlat 1 863 namnunderskrifter från restaurangbranschen. Colourbox
#vikokaröver har samlat 1 863 namnunderskrifter från restaurangbranschen. Colourbox
NYHETER Nu lanserar restaurangbranschen #metoo-uppropet #vikokaröver. 1 863 kvinnor har skrivit under uppropet, som inkluderar vittnesmål om allt från sexskämt till rena övergrepp.
Annons

Under hashtaggen #metoo har kvinnor världen över berättat om kränkningar och sexuella trakasserier de senaste veckorna. Nu har 1 863 kvinnor och ickebinära i restaurangbranschen samlat sina vittnesmål om vad de utsatts för i yrkeslivet under hashtaggen #vikokaröver. Historierna kommer från hela landet och såväl lokala pizzerior som stjärnkrogar. Och övergreppen kommer från såväl kolleger som chefer och gäster.

– Vi har fått en enorm respons, större än vi kunde vänta oss, säger Chimen Asadi som är kommunikatör för uppropet och tidigare har arbetat i krogbranschen. Samtidigt är ytterst få förvånade över den bild som kommer fram i vittnesmålen. Många personer har också hört av sig och velat ansluta sig till uppropet efter att de läst vår text.

Visita startade för några veckor sedan ett eget upprop, #nolltolerans, vilket är det första arbetsgivaruppropet. 700 medlemmar har hittills skrivit under.

– Det är otroligt bra att #vikokaröver-uppropet kommer ut, säger Visitas vd Eva Östling. Ingen ska behöva bli utsatt för sexuella trakasserier eller kränkningar på sin arbetsplats eller i samhället i övrigt. Det är inget vi kan eller ska acceptera. Vad vi sett genom uppropen är att det är ett brett samhällsproblem. Nu gäller det att ta det vidare så att alla uppropen inte gjorts förgäves.

Eva Östling menar att alla måste ta ansvar för att få ett stopp på trakasserier och kränkningar.

– På arbetsplatserna är det ytterst en ledarfråga och där kommer vi som arbetsgivarföreträdare att kalla till oss företrädare för vår näring för ett rådslag om hur vi tar frågan vidare. Vårt arbete med HRF fortsätter oförtrutet vidare. Vi kan göra mycket tillsammans.