Annons

Nu vankas det Michelin-nerver i restaurangköken

zoom Stjärnfeber. Snart står det klart vilka restauranger som prisas i Norden.
Stjärnfeber. Snart står det klart vilka restauranger som prisas i Norden.
NYHETER. I morgon delar Guide Michelin ut sina årliga stjärnor till nordiska restauranger. Något som brukar märkas i köken. Besöksliv har tagit pulsen på 1-stjärniga krögaren Håkan Thörnström.
Annons

Under onsdag morgon kommer restaurangbranschens tyngsta bibel att lansera sina stjärnor. Det är Michael Ellis, Global Direktör för guiden, som presenterar årets selektering på lyxhotellet Hotel d’Angleterre i Köpenhamn.

”Inte mycket jag kan påverka nu”

I sociala medier märks Michelin-nerverna. Danske René Redzepi bakom Noma befinner sig i Australien med sitt köksteam men skickar en hälsning: ”Håller våra tummar för Geranium, Amass, Studio, Relae, Maaemo, Frantzén, Kadeau, Mielcke & Hurtig Karl, och alla andra bra vänner och kollegor därhemma i norr”.

Sverige fick sina första stjärnor 1984 i Stockholm, medan 1989 såg den första restaurangen med stjärna i Göteborg tillkomma – och 2015 de första restaurangerna med stjärna i Malmö.

Krögaren Håkan Thörnström, vid enstjärniga Thörnströms Kök, är inte särskilt nervös så här dagen innan.

– Nej, det är inte så mycket jag kan påverka nu. Man vet ju ingenting och det är för sent att ändra något ändå. Däremot i morgon bitti klockan tio, då får man fundera på det. Som tur är så ska jag laga mat för 1400 elever i en skola så jag har annat att tänka på.

Finns det någon annan än din egen restaurang som du hoppas extra mycket på?

– Jag önskar väl alla lycka till. Alla som jobbar och gör bra ifrån sig är värda att få bra omdömen. 

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

PMS-systemet VisBook har över 1 000 kunder inom besöksnäringen i Norden och växer snabbt, inte minst i Sverige där antalet nya kunder har mer än fördubblats under de senaste två åren. En av de nya kunderna är Åhus Seasid...