Annons

Ny cocktailbar i Umeå satsar på svenska råvaror

zoom Bartendern Emil Åreng och krögaren Jörgen Engdahl satsar stort i Umeå. Foto: Privat
Bartendern Emil Åreng och krögaren Jörgen Engdahl satsar stort i Umeå. Foto: Privat
NYHETER. Svenska destillerier, lokala råvaror och gamla konserveringsmetoder – det är kombinationen som ska göra Umeås nya barsatsning till en världssuccé. – Målet är att bli en av världens bästa barer, säger bartendern Emil Åreng.
Annons

Emil Åreng har utsetts till Skandinaviens bästa bartender och har några av landets främsta barer på sitt CV, bland annat Open/Closed i Umeå och Cadierbaren i Stockholm. Nu återvänder Östersundssonen hem till Norrland för att starta en ny, ambitiös cocktailbar tillsammans med Jörgen Engdahl, som sedan tidigare driver restaurangerna Hunger och Törst samt Harlequin i Umeå.

– Vi vill skapa den första cocktailbaren med enbart svenska råvaror, säger Emil Åreng. Den svenska spritscenen är oerhört stark och vi vill lyfta alla svenska destillerier. Det känns jäkligt inspirerande.

Baren ska heta Facit Bar, ha plats för 300 gäster och ligga i gallerian Utopia i centrala Umeå. Planerad öppning är i början av november.

– Vi ska jobba säsongsmässigt och så närproducerat det går, säger Emil Åreng. Vi kommer inte stå och muddla mynta i januari, utan jobba med inläggningar och lite bortglömda metoder för att bevara råvaror som inte växer året om. Vi vill få fram smaker och drinkar som folk inte har provat förut.

– Jag ska inte sticka under stol med att vi vill skapa en av världens bästa barer. Vi vill också att folk får upp ögonen för svenskt hantverk i dryckesform.

Även matutbudet ska genomsyras av svenska råvaror i säsong.

– Vi bygger menyn utifrån drinkarna och inte tvärtom, säger Jörgen Engdahl. Det blir en avancerad snacksmeny och stora delningsfat. Planen är att rekrytera flera namnkunniga bartendrar vid sidan av Emil Åreng.

– Vi håller på att rekrytera från hela Sverige för att få till spetskompetensen, säger Jörgen Engdahl.

Hur är det att öppna nytt i dessa tider?

– Det är tudelat, men vi hoppas att det här blir ett ljus i mörkret. Det är alltid bättre att gasa än att bromsa i kristider. Och tajmingen kan vara extremt bra, för jag tror att det kommer en tid då vi kommer att ha ett enormt behov av att trängas och kramas igen.

Hur har dina befintliga restauranger påverkats av krisen?

– På Harlequin har vi redan öppnat uteserveringen, vilket är två och en halv månad tidigare än normalt. Vi har kämpat oss genom året och bytt inriktning flera gånger för att anpassa oss. Vi är otroligt stolta över att vi har lyckats behålla all personal. Jag tycker att hela restaurang-Sverige har varit grymt bra på att anpassa sig och skapa nya koncept. Jag är en obotlig romantiker, men nu känns det som att det vänder och det känns svinhärligt.