Annons

Ny gemensam standard för naturguider

zoom
NYHETER. För att möta gästernas förväntan på kvalitetssäkrade naturupplevelser finns nu en certifiering för naturguider. ”Det är viktigt att alla aktörer har samma standard”, säger Svenska Turistföreningens vandringsexpert Charlotte Grönlund.
Annons

Den internationella marknaden ställer ökande krav på neutrala kvalitetssystem och den nya certifieringen är tänkt att fylla glappet mellan formellt outbildade naturguider och instruktörer inom till exempel kajak, vandring eller klättring.

Charlotte Grönlund jobbar med vandring på Svenska Turistföreningen, STF, och ser ett stort värde i att certifiera naturguider. STF har sedan tidigare egna utbildningar som möter föreningens behov, men kommer nu även att erbjuda en del av sina ledare att examineras till certifierad naturguide.

– STF är en stor aktör inom naturturismen och vi vill vara en del i arbetet med att höja anseendet av guideyrket. Våra guider är ideella krafter men vi har samma målgrupper som de kommersiella företagen och då är det viktigt att alla aktörer har samma standard för naturguider, säger Charlotte Grönlund i en kommentar.

Under certifieringsprocessen bedöms naturguiden bland annat i värdskap, förståelse av vikten av markägarkontakter, hjärtlungräddning och hur en grupp hanteras under en tur. Allt vägs samman till slutomdömet godkänd eller underkänd.

Själva certifieringen utförs av Naturturismföretagen, på uppdrag av Föreningen för nationell utbildningsnorm för naturguider (FUN), som även står för kvalitetssäkringen.

– En stor styrka för certifieringen är att det är en från utbildarna fristående aktör, Naturturismföretagen, som genomför certifieringarna på vårt uppdrag. FUN:s roll är att vårda och utveckla konceptet bland annat genom att utbilda examinatorerna, säger Ola Bergqvist, föreningens ordförande.