Annons

Kocklandslagen och Svenska Kockars Förening vill bidra till jämställdhet

zoom
NYHETER. Restaurangbranschen måste ta itu med fler kriser än pandemin. Det konstaterar Svenska Kockars Förenings ordförande Maria Pettersson. Föreningen är en av aktörerna bakom den nya jämställdsplan som gäller sedan den 1 december.
Annons

Svenska Kocklandslaget, Svenska Juniorkocklandslaget och Svenska Kockars Förening har en gemensam plan för hur de ska jobba för att skapa en mer jämlik restaurangbransch.

Jämställdhetsplanen gäller för fyra år framåt och ska arbeta för nolltolerans kring alla former av direkt och indirekt diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling, i såväl restauranger som tävlingar.

Planen skulle ha presenterats strax före jul men har påskyndats till följd av Dagens ETC:s granskning av Operakällaren och det efterföljande uppropet #härtardetslut.

Maria Pettersson, ordförande i Svenska Kockars Förening, konstaterar att branschen är i kris på fler än ett sätt.

– Gör vi inget så utesluter vi i kvinnorna från restaurangbranschen helt och hållet.

Som yrkeslärare oroas hon över läget.

– Hur vi ska kunna locka unga kvinnor att arbeta i kök när allt detta kommit upp till ytan.

Hon är nedslagen av läget – och förvånad.

– De ställen som har mångfald är ju de bästa arbetsplatserna och den grova jargongen som var regel på 1980-talet har vi kommit ifrån. Kanske är det ett hårdare klimat på vissa krogar. Det måste upphöra. Vi kan inte skicka elever på praktik till arbetsplatser med dålig arbetsmiljö.

Läs uppropet för en mer jämställd bransch här.

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...