Annons

Nyrenoverade Tennstopet öppnar – försiktigt

zoom
NYHETER. Klassiska restaurangen Tennstopet har genomgått en renovering och öppnar nu försiktigt dörrarna, mitt under coronakrisen. Något som stammisarna välkomnar, berättar delägaren Kristofer Sandström.
Annons

Sedan 1867 har stockholmare kunnat äta husmanskost på Tennstopet. Sedan 1965 är adressen hörnet Dalagatan och Odengatan. Andelen stammisar som ser krogen som sitt andra vardagsrum är hög, i normala fall. Sedan årsskiftet har krogen varit stängd för renovering. Tanken var att öppna i april, men innan dess hann coronakrisen slå till. Delägaren Kristofer Sandström berättar om renoveringen:

– Tennstopet är en anrik krog som ligger många varmt om hjärtat. Det märkte vi när vi stängde för att renovera, då var det en del oroliga röster som hörde av sig. Det viktiga med en restaurang som Tennstopet är att inte ta i för mycket. Vi har varit väldigt varsamma och i matsalen har vi egentligen bara fräschat upp ytorna, som heltäckningsmattan, taket och gardinerna, säger Kristofer Sandström.

Han förklarar att den stora renoveringen har skett i bakutrymmena. Det är ett helt nytt kök som ska kunna klara trycket bättre och inte minst har personalen fått nya fräscha utrymmen.

– Gästerna kommer nog inte ens se vad vi har gjort, och då har vi lyckats.

Utöver renovering har Kristofer Sandström och delägaren Christian Olsson dessutom tagit över den intilliggande herrekiperingens lokaler på Odengatan och där kommer snart bakfickan Tennstopet Grill öppna. Som namnet antyder är det fokus på grillad fisk och kött samt varma skaldjur som gäller här, men man kommer även att kunna få några av Tennstopets klassiker.

– Tennstopet Grill kommer att ha 70 sittplatser och lokalen har olika öppningar mot gamla Tennstopet så man kan gå emellan, förklarar Kristofer Sandström.

Coronakrisen har slagit hårt mot krogbranschen, många restauranger har tappat i omsättning och en del håller stängt. Ägarduon bakom Tennstopet driver även Vassa Eggen och Kommendören, och Kristofer Sandström förklarar att de stängde Vassa Eggen omgående när coronakrisen slog till och gatorna i området blev så gott som folktomma.

– Kommendören däremot är mer en kvarterskrog med många boende i närheten och vi har därför kunnat hålla den öppen hela tiden. Vi tänker likadant med Tennstopet som också ligger i ett bostadsområde, nära Vasaparken och har en fantastisk uteservering. Om några dagar kommer vi även smyga igång Vassa Eggen med förrätter från Tako på menyn, fortsätter han.

Kristofer Sandström understryker att de noga följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer och restriktioner när det kommer till avstånd mellan bord och gäster, inte minst för att den egna personalen ska känna sig trygga på sin arbetsplats. Nu öppnas delar av Tennstopet och på uteserveringen är antal platser mer än halverade.

– Det känns jätteroligt att kunna öppna igen. Det är många som sett fram emot det, men det finns också en del som under rådande omständigheter tycker att krogstockholm borde vara stängt helt och hållet. Men vi har mest känt positivitet och det är många stammisar som har haft Tennstopet som sitt vardagsrum som nu säger ”äntligen”, avslutar Kristofer Sandström.