Annons

Nytt svenskt turistrekord – Stockholm hetast

zoom Stockholm är den kraftigaste turistmagneten i Sverige, enligt Tillväxtverkets statistik. Foto: Colourbox
Stockholm är den kraftigaste turistmagneten i Sverige, enligt Tillväxtverkets statistik. Foto: Colourbox
NYHETER. Turismen i Sverige fortsätter att växa. 2017 nåddes en ny rekordnivå på 63 miljoner övernattningar, visar siffror från Tillväxtverket. Besökare utanför Norden står för den största ökningen.
Annons

Övernattningarna i Sverige ökade med två procent i fjol, enligt Tillväxtverket som nu släppt årssiffrorna för turismen 2017.

Det betyder att de senaste årens uppåtgående trend håller i sig.  De starka sifforna går på tvärs mot en tidigare prognos från EU:s statistikorgan Eurostat som förutspått en svagare utveckling, enligt Tillväxtverket.

Det är framförallt ett ökat intresse från utländska turister som ligger bakom de starka siffrorna. Utländska besökares övernattningar ökade med fyra procent medan svenskar som övernattade i hemlandet stod för en mer beskedlig ökning på en procent.

De långväga turisterna står för den kraftigaste ökningen. Amerikanska besökare ökade med 44 procent och resenärer från Kina med 13, 6 procent. De här två grupperna har vuxit oavbrutet sedan 2010.

I Europa utmärker sig de holländska besökarna med en ökning på hela 12,3 procent.

Mer dämpad är utvecklingen i Norden. Norrmännen, som utgör den största utländska kategorin, backade med drygt en procent. Bland våra nordiska grannar var det bara danskarna som visade ett ökat intresse för att besöka Sverige.

Storstadslänen är fortsatt de kraftigaste turistmagneterna där Stockholm rycker ifrån i toppen med en ökning på fem procent medan Skåne backade med en procent.

Bland regionerna sticker Västmanlands län ut med en ökning på hela 22 procent.

Hotell och vandrarhem är de boendeformer som visar den starkaste utvecklingen. Här ökade gästnätterna med fyra procent 2017 jämfört med 2016.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...