Annons

Ölands skördefest drar in 300 miljoner

zoom Ölands skördefest från Långe Jan på södra udden till norr är en riktigt publikmagnet.
Ölands skördefest från Långe Jan på södra udden till norr är en riktigt publikmagnet.
NYHETER. Ölands Skördefest lockar rekordpubliken 200 000 på bara tre dagar. Besökarna räknas generera cirka 300 miljoner kronor – ett viktigt kassatillskott hos de lokala företagarna. ”Helgen öppnar upp för en ny säsong och gör att vi kan behålla personal”, säger Klaus Kernchen, ägare av Bo Pensionat.
Annons

Nu är Ölands Skördefest igång. Ett evenemang där hela öns företagare engagerar sig – allt från krögare och hotellägare till lokala producenter.

– Det är en fullständig invasion under festen, i Eriksöre bor cirka 30 personer och de får 45 tusen besökare. Och så ser det ut på hela ön. Det innebär att det blir smockfullt på hotell och pensionat. Besökarna fyller även hotellen i Kalmar så det här är oerhört betydelsefullt, säger Lars Nilsson-Lund, Visit Öland. 

”Fantastiska siffror”

Enligt Linnéuniversitetets undersökning räknas besökarna till 200 000. I genomsnitt beräknas varje person omsätta 1500 kronor – vilket genererar cirka 300 miljoner kronor till besöksnäringen.

– Det är fantastiska siffror. Att festen lockar så många är tack vare alla deltagare och frivilliga som visar upp det man producerar, ön är 14 mil lång och det pågår evenemang i varje by. Många besökare tar också ut semester och kommer hit redan veckan innan. 

Vad görs för att skördefesten ska växa ännu mer?

– Vi försöker att visa upp mångfalden, att Öland inte bara är en sommarö. Nu har vi en trespråkig portal, där vi på tyska, engelska och svenska berättar om festen, säger Lars Nilsson-Lund.

Bokningstryck som sommar

Hos Bo Pensionat i Vickleb är den här helgen lika påbokad som under sommarsäsongen-

– Det är bättre än midsommar för oss. Från i dag är det 70 procents beläggning och i morgon är alla våra 22 rum fullbokade. Det är jämförbart med högsäsongsmånaden juli, men skillnaden är att man kommer hit för mat och kultur, snarare än bad. Och det gynnar oss som har ett koncept med närodlad mat, som Ölandslamm, säger ägaren Klaus Kernchen.

Vad betyder skördefesten för er?

– Att vi får en bra fortsättning på högsäsongen. För oss är det här en helg som öppnar upp för en ny säsong och gör att vi kan behålla personal ända tills vi stänger efter jul, säger Klaus Kernchen.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...