Annons

Fler O’Learys med Altors hjälp

zoom Den framtida expansionen ska ske utanför Sverige, säger  vd Christian Bellander. Foto: O'Learys Trademark
Den framtida expansionen ska ske utanför Sverige, säger vd Christian Bellander. Foto: O'Learys Trademark
NYHETER. Riskkapitalbolaget Altor köper in sig i O’Learys, som vill växa i Europa. "Med Altors intåg ser vi möjlighet att accelerera planerna ytterligare, säger Christian Bellander, vd för O’Learys Trademark".
Annons

Affären innebär att Altor ­blir minoritetsägare i O’Learys. I restaurangkedjan ingår omkring 130 sportbarer – varav drygt 80 i Sverige.

Kedjan har vuxit snabbt sedan starten i Göteborg 1988 och finns nu i 13 länder. Planerna är att växa med ett sjuttiotal enheter de närmaste åren. Med en kapitalstark ägare öppnas möjligheter att växa snabbare utanför Sverige.

­– Internationell expansion kräver större investeringar. Där finns en roll för Altor att fylla säger Christian Bellander, vd för O’Learys Trademark.

O’Learys kan också dra fördel av Altors kompetens när det gäller att växa internationellt, enligt Christian Bellander.

De flesta O’Learys-restauranger drivs på franchisebasis. Varumärket ägs av O’Learys Trademark. Hittills är det bara två svenska enheter – den vid Järntorget i Göteborg och Norrtull Event Center i Stockholm som drivs i egen regi. Men i framtiden ska de bli fler.

­– Vi vill stärka vår position som franchisegivare och att drifta egna enheter, säger Christian Bellander.

Det mesta av den framtida expansionen kommer att ske utanför Sverige. Restaurangerna finns idag främst i Norden och övriga Europa men etableringar har också gjorts i Ryssland, Kina, Singapore och Förenade Arabemiraten. I flera länder handlar det om en restaurang på flygplatsen.

­– Vi tror att det finns möjligheter att växa på befintliga marknader i Norden men också att komma ut bredare i Europa. Spanien, Tyskland och Beneluxländerna är intressanta.

Han ser framför sig en kombination av egna enheter och franchiseupplägg.

­– När man går in på en ny marknad är det en styrka att ha etablerat sig själv först.

Altor köper en fjärdedel av aktierna i O’Learys för 800 miljoner, enligt Dagens Industri.

– Vi tycker att konceptet är extremt spännande. O’Learys är redan i dag en stor internationell kedja, vilket jag tror inte så många känner till, säger Altors grundare Harald Mix till tidningen.

Största ägarna, bröderna Mikael och Manfred Gottschlich, behåller kontrollen över bolaget. Kvar i ägarkonstellationen finns också grundaren Jonas Reinholdsson, som öppnade det första O’Learys i Göteborg efter amerikansk förebild. Sedan dess har konceptet byggts på med eventcenter där besökarna kan ägna sig åt bowling, pingis, minigolf och andra aktiviteter.