Annons

Östermalmshallen slår åter upp portarna

NYHETER. Två år försenad – nu öppnar renoverade Östermalmshallen i Stockholm. Besöksliv har bilderna.
Annons

På torsdagen slår åter Östermalms Saluhall upp portarna efter ett omfattande renoveringsarbete som sysselsatt 300 byggnadsarbetare i fyra år. Den kulturhistoriska byggnaden från 1888 har högsta grad av byggnadsskydd och arbetet har handlat om att att återställa hallen till sin forna glans, och samtidigt göra den energieffektiv, modern och hållbar.

Planlösningen från 1800-talet med butikerna placerade i stjärnform är tillbaka för att ge ett bättre flöde och fönstren som varit målade släpper nu in ljus vilket innebär att lokalen känns rymligare.

– När solen skiner är det som ett ljusspel härinne, säger Nils Molinder på Melanders som öppnar en andra restaurang i hallen den 24 april.

Melanders nya restaurang har 14 anställda och menyn är inspirerad av San Sebastians matscen.

– Det här är vår största satsning. Sen får det vara nog, säger Nils Molinder som tycker att hallen har blivit ännu vackrare nu.

– Jag är säker på att vi snart kommer att ha öppet även på söndagar, säger han.

Östermalmshallens renovering inleddes 2016 och skulle enligt ursprungsplanen ta två år och kosta 650 miljoner kronor. När arbetet nu summeras visar det sig att det tog fyra år och kostade över en miljard kronor.

– Det är ingen lätt uppgift att arbeta med en gammal byggnad med högsta kulturmärkningen. Det har även varit en utmaning att arbetet växte i omfattning. Lärdomen är att det gäller att utreda noga innan, säger Dennis Wedin (M) fastighetsborgarråd.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...