Annons

Överraskande snabb återhämtning för Stromma

zoom “Vi trodde att den utländska turismen skulle ha återhämtat sig bättre än den gjort”, säger Peter Henricson, Sverigechef på Stromma. Foto: Pressbild
“Vi trodde att den utländska turismen skulle ha återhämtat sig bättre än den gjort”, säger Peter Henricson, Sverigechef på Stromma. Foto: Pressbild
NYHETER. Skärgårdsutflykterna är mer populära än före pandemin både i Stockholm och Göteborg – men tappet på utländska turister är fortsatt stort.
Annons

Oroligheterna i världen fortsätter och det avspeglar sig i turismen. Medan de långväga turisterna fortsätter att lysa med sin frånvaro konstaterar man på Strömma Turism & Sjöfart, som erbjuder upplevelser med buss och båt i Stockholm och Göteborg, att det är fortsatt populärt att semestra på hemmaplan.

”Glatt överraskade”

Beläggningen på Strommas skärgårdsutflykter ökade med 10 procent i Stockholm och 4 procent i Göteborg sommaren 2022, jämfört med sommaren 2019.

– Vi är glatt överraskade över att så pass mycket av vår verksamhet har återhämtat sig så snabbt efter två fasansfulla pandemiår. Beteendet att semestra på hemmaplan fanns förra året också och var fortsatt starkt i år, säger Peter Henricson, Sverigechef på Stromma.

– Skärgårdsutflykterna, exempelvis till Fjäderholmarna, Grinda och Sandhamn i Stockholm, har varit otroligt uppskattade och många turer har varit fullbokade flera dagar i rad.

Färre utländska turister

De utländska turisterna är däremot färre överlag. Även om de nordiska och europeiska besökarna delvis är tillbaka är det inte på samma nivåer som före pandemin. Och de långväga turisterna, från Asien, Ryssland och USA, har nästan försvunnit helt.

– Det har varit pandemi, en minskad kryssningsturism och i februari inledde Ryssland kriget mot Ukraina. Jag tror att de utländska turisterna kommer tillbaka, men det kommer nog ta längre tid än vi först trodde.

Minskad beläggning i Stockholm

På Strommas sightseeingturer med buss och båt har beläggningen minskat med 36 procent i Stockholm – men ökat med 24 procent i Göteborg.

– Paddan-båtarnas sightseeingturer i Göteborg har varit väldigt populära i år. Det är öppna båtar som intresserar både inhemska och utländska besökare. I Stockholm är den absoluta merparten på sightseeingturer utländska turister, som ju uteblivit till stor del och därför ser vi ett rejält tapp där, säger Peter Henricson.