Annons

Pandox vd ser ljusning för hotellen

zoom Foto: Pandox
Foto: Pandox
NYHETER. Trots ett fortsatt tufft läge för hotellen ser Pandox vd Anders Nissen möjlighet till en snabb återhämtning. "Så fort restriktionerna lättar kommer folk att boka", säger han.
Annons

Årets första kvartal blev fortsatt svagt för Sveriges största hotellfastighetsbolag Pandox.

– Vi har haft hårda restriktioner. Det handlar om att hålla näsan ovanför vattenytan och vi lever fortfarande i den miljön, säger Anders Nissen.

Kontrakterade fasta hyror och minimihyror står fortsatt för det mesta av bolagets intäkter, vilket nätt och jämnt räcker för att få verksamheten att gå runt.

Om bolaget ska tjäna mer pengar krävs att hotellmarknaden får fart så att de egna hotellen får fler gäster omsättningsbaserade hyror flyter in från de hotell som drivs av andra operatörer.

Samtidigt ser Anders Nissen möjlighet till en snabb återhämtning i linje med det som skett i andra länder där restriktionerna lättat.

– På marknader utanför Europa ser det bättre ut. Kina är nästan tillbaka på 2019 års nivå och vi ser en liknande utveckling i USA. Där är fritidsresandet och det inhemska affärsresandet tillbaka på samma nivå som före pandemin. Det är nästan sensationellt bra. På sex veckor har den inhemska turismen återvänt.

Han förväntar sig också en stark sommar när restriktionerna lättar i Storbritannien där Pandox äger många hotellfastigheter.

– UK ligger först. Där har man sagt att restriktionerna lättar under juni. Efter det är det välbokat på resmål som till exempel Brighton.

Än så länge har inte bokningarna tagit fart i Sverige, enligt Anders Nissen. Han hoppas att svenska myndigheter och politiker ska följa Storbritanniens exempel och ange en tidsplan för när restriktionerna lättas.

– Med en successiv minskning av restriktionerna kommer först de inhemska fritidsresorna och de lokala affärsresorna att öka under andra kvartalet. Och om restriktionerna går ned kommer den här sommaren att bli starkare än den förra.

Pandox äger totalt 156 hotell varav 50 drivs av Scandic. Sverige är idag Pandox näst största marknad efter Tyskland och står för en knapp fjärdedel av intäkterna. Beläggningsgraden på den svenska hotellen låg på 26 procent under första kvartalet.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...