Annons

”Passa på att utnyttja de resurser som finns att tillgå”

zoom Peter Thomelius, HR- och utbildningschef på Visita. Foto: Colorbox/Visita
Peter Thomelius, HR- och utbildningschef på Visita. Foto: Colorbox/Visita
NYHETER. Varslade eller permitterade medarbetare inom besöksnäringen kan ta del av kostnadsfri kompetensutveckling under pandemin. Nu finns flera aktuella initiativ med kortare utbildningar, ofta online, som utgår från branschens behov.
Annons

Till följd av hur hårt pandemin har slagit mot många företag inom besöksnäringen har det dykt upp flera initiativ inom kompetensutveckling. Två av de större utbildningsinitiativen, där Visita och HRF har varit inblandade från start, är Trygghetsfonden TSL:s projekt Kompetens för konkurrenskraft som pågår till och med 2022, samt de över 5 000 onlinekurser på Kompetens.nu som är tillgängliga under 2021.

– Pandemin har tvingat fram korttidspermittering som ett verktyg och nu finns också möjligheten att utnyttja den tiden till bland annat kompetensutveckling. Det är positivt att det tillförs medel så att företag kan erbjuda sina medarbetare kostnadsfria utbildningsmöjligheter under pandemin, säger Peter Thomelius, HR- och utbildningschef på Visita.

Begränsad tid

Utbildningarna finansieras av Europeiska Socialfonden (ESF) och utbudet utgår från besöksnäringens behov med kurser inom exempelvis service, kommunikation, försäljning och ledarskap. Inom ramen av TSL-projektet erbjuds validering för permitterad, varslad och anställd personal inom hotell- och restaurangbranschen.

– Även Yrkeshögskolan har tagit fram ett nytt koncept med korta utbildningar för att man ska ha en möjlighet att utveckla sin kompetens. Möjligheten till de här utbildningssatsningarna finns bara under en begränsad tid så jag tycker att man ska passa på att utnyttja de resurser som finns att tillgå under den här tuffa tiden, säger Peter Thomelius.

 

”Fylla på med kunskap”

Just nu är det tungt för många och svårt för företagen att själva erbjuda kompetensutveckling. Därför vill Peter Thomelius uppmana om att tipsa personalen om de kostnadsfria utbildningar som finns.

– Det är en möjlighet att fylla på med kunskap och öka både sin egen och företagets samlade kompetens på arbetsmarknaden. Vi får göra vårt bästa för att tänka framåt. Även om det är dystert nu förutsätter vi att det kommer att vända och då kan vi förbereda oss på de sätt vi kan för att vara redo när det sker, säger han.