Annons

Povel Ramel hyllas med meny och staty

zoom Povel Ramel.
Povel Ramel.
NYHETER. 100-årsfirandet av Sveriges stora revyförfattare, tillika kompositör, pianist och underhållare, avslutas på Hasselbacken och Cirkus, 31 maj.
Annons

– Han är legenden av legender. Han har gjort så många roliga revyer och fina låtar. Han borde hyllas varje dag egentligen, säger Anna Rosdahl​, marknads- och PR-ansvarig på Cirkus Venues, där både Hasselbacken och Cirkus ingår.

Povel Ramel blev känd i hela Sverige för sina Knäppupp revyer på 50- och 60-talen. Han skrev många kluriga halsbrytande texter och melodier, som ”Titta det snöar”, ”The Gräsänkling Blues”, ”Underbart är kort” för att nämna några.

Povel Ramels betydelse för svensk nöjes- och humorhistoria är stor och hans verk har kommit att leva vidare långt efter hans död 2007, vilket också är anledningen till jubileet.

Stort matintresse

Avslutningsfirandet är publikt och kommer att ske på trappan utanför Cirkus, med tal av bland annat Mats Bodin från Povel Ramel-sällskapet och Carl Jan Granqvist från Gastronomiska Akademin. Statyn, formgiven av Lasse Åberg, kommer att avtäckas av Povels barn, Lotta och Mikael Ramel.

Povel var också väldigt matintresserad och satt på stol nummer 4 i Gastronomiska Akademien. Restaurang Hasselbacken har dagen till ära gjort en meny komponerad i Povels anda.

– Det är en meny, unik för dagen för att det ska kännas speciellt. Vår köksmästare Patrik Almèn har skapat hyllningsmenyn, där det bland annat serveras ”dyddor” (Povels eget namn för sina drinktilltugg), gärna tillsammans med hans favoritdrinkar Dry Martini eller Old Fashioned.

En del av huvudstadsåret

Firandet äger rum utanför Cirkus från klockan 16 den 31 maj. Festligheterna och firandet av Povel Ramel är en del av Stockholms gastronomiska huvudstadsår.

– Vi är jättestolta över att firande kommer att vara just här. Vi hoppas förstås på fint väder i och med att firandet är utomhus, Povelmenyn serveras inomhus på Hasselbacken, säger Anna Rosdahl.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...