Annons

Premiär för SM i utomhusmatlagning

NYHETER. Öppen eld, spritkök och servering på tallrikar av takspån, det är förutsättningarna de tävlande står inför när det första SM i utomhusmatlagning avgörs i Skövde. Deltagarna hör också till de mer ovanliga inom kocktävlingar.
Annons

Intresset för matlagningstävlingar är stort och nu tas nästa steg – utanför de proffsiga restaurangköken. Under mässan Sweden Outdoor Festival i Skövde kommer SM i utomhusmatlagning att avgöras för första gången.

– Idén har sin grund i att Turistrådet i Västsverige jobbat länge med att lyfta den lokala maten, som är en del av besöksupplevelsen. Vi tror också på synergieffekter mellan SM i utomhusmatlagning och Sweden Outdoor Festival, säger Sven-Erik Larsson, tävlingsledare och rådgivare på Lokalproducerat i Väst.

Maten lagas över öppen eld

Tolv lag med två till tre personer i varje har anmält sig till tävlingen. De kommer att få tre timmar på sig att från en given råvarukorg laga förrätt, varmrätt och dessert. Utrusningen de får använda skiljer sig markant från ett modernt kök.

– Maten kommer att lagas över öppen eld. Varje lag får en stor gjutjärnspanna, en paellapanna, en kastrull och ett spritkök. Begränsningarna gör att du som matlagare måste tänka till, och för publiken blir det roligt när kreativa personer tänjer på gränserna.  

De tävlande lagen kommer från Försvarsmakten, skolkök, friluftsvärlden och restauranger.

– Det är viktigt för oss att det inte är en tävling för bara restaurangkockar, utan för alla som gillar att vara ute och laga mat. Det här är back to basics, det kommer att synas om du är duktig på att laga mat i det fria, säger Sven-Erik Larsson.

Vill sätta Västsverige på matkartan

En jury, med ordförande Paul Svensson i spetsen, kommer att bedöma varje led i tävlingen: färdigheter, hygien och hur mycket som kastas i onödan. De färdiga rätterna serveras sedan på tallrikar av sekunda takspån, och här betygsätts komposition, presentation och smak.

Målen med tävlingen är att sätta Västsverige på matkartan. Och vinnarlaget kommer att få en smakbit av regionen.

– Tanken är att lyfta matlagningen och våra fantastiska råvaror. Vinnarna kommer att få en matresa runt om i Västergötland och besöka lokala producenter.