Annons

Prisregn på bargalan: Han blev Årets Bartender

zoom Att vinna ett år där många i branschen levererat på hög nivå<br />
 känns extra bra, säger Hampus Thunholm. Foto: Pressbild
Att vinna ett år där många i branschen levererat på hög nivå
känns extra bra, säger Hampus Thunholm.
Foto: Pressbild
NYHETER. Det var publikrekord när den nordiska barbranschen samlades för Bartender’s Choice Awards under söndagen. Kvällens mest prestigefyllda pris, Årets Bartender, tilldelades Hampus Thunholm. ”Det här betyder supermycket för mig” säger han.
Annons

För tionde året i rad arrangerads bargalan Bartender’s Choice Awards. Hela 750 personer från den nordiska bareliten minglade på Vinterträdgården i Stockholm.

Galans mesta prestigepris, Årets Bartender, gick till Hampus Thunholm från nyöppnade Lucy’s Flowerrshop.

Grattis, hur känns det?

– Det här betyder supermycket för mig, speciellt som jag varit nominerad flera år i rad utan att få en förstaplats. Att vinna ett år där många i branschen levererat på hög nivå känns extra bra.

Du är ju i högsta grad aktuell efter att precis ha öppnat hajpade baren Lucy’s Flowershop tillsammans med Ola Carlson och Alex Skärlén i lokaler invid Stureplan. Hur har den resan varit och vilken respons har ni fått från gäster?

– Lucy’s har varit något av de roligaste jag gjort mitt liv. Ola och Alex har verkligen tänkt igenom allt när de designat stället, responsen har varit toppen och man ser redan mycket återkommande gäster.

Innan jobbade du på Fävikens bar Svartklubben i Åre. Där och på annat håll har du profilerat dig genom ett starkt hållbart tänk bakom bardisken. Vad blir nästa grej på det temat?

– Jag tror att vi kommer jobba vidare i samma takt som vi gör nu men jag hoppas på mycket mer fokus på hållbarhet för de anställda.

Hampus Thunholm backas upp av en av BCA:s grundare, Michael M2 Bergström.

– Det är en av branschens mest aktuella frågor just nu. Det är ett hårt jobb att vara bartender, hur man balanserar det för att kunna ha en karriär bakom baren är något vi måste prata om. Mångfald och inkludering är också viktigt.

Han berättar att stämningen under galan var extra bra, mycket beroende på internationell närvaro av kända New York-bartenders som Leo Robitcschek från Nomad, Richie Boccato från Dutch Kills och Malina Brickford, Åhus Akvavit-ambassadör i Los Angeles.

–  Vi kände oss mer kompletta som inkluderade Island i år. Vi hade också fler tjejer på nomineringslistan. Det internationella barpriset vann Himcook i Oslo, det är en fantastisk bar och utmärkelsen var ett kvitto på hur stark den nordiska barscenen vuxit sig. Tidigare, för tio år sedan, åkte många iväg för att göra karriär på andra marknader som London och Paris, idag stannar man hemma och jobbar för att kvalitén är så hög, säger Michael M2 Bergström.

Har du någon trendspaning om den nordiska barscenen?

– Vi har format vår egen identitet och funnit en stolthet i de nordiska smakerna vi har. Självklart rider vi i barvärlden också på vågen med den nordiska matkulturen och restauranger som Fäviken, Noma och Grön i Helsingfors har banat väg för att vi i vår tur börjat värna om just akvavitarvet.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...