Annons

Rabatterad markhyra välkomnas av Gotlands restauranger

zoom Malin Bergström, krögare på Bakfickan.
Malin Bergström, krögare på Bakfickan.
NYHETER. Genom halverad markhyra vill regionstyrelsen på Gotland ge fortsatt stöd till krogägarna.  På måndag 25 april tas förslaget upp i kommunfullmäktige.
Annons

Under pandemin underlättade region Gotland för restaurangverksamheterna genom att inte ta ut någon markhyra för uteserveringar. När man nu, inför årets sommarsäsong, vill ge fortsatt stöd åt näringen är regionstyrelsens förslag att – liksom i bland annat Falkenbergs och Jönköpings kommun – halvera hyran.

Siktar på en supersommar

Bakfickan i centrala Visby är ett av 24 företag som hittills sökt om tillstånd att få använda allmänna ytor för serveringsändamål. Ansökan skickas till polisen men beslutet fattas av regionfullmäktige som bedömer om platsen är lämplig och om den ligger i anslutning till verksamhetens ordinarie servering.

– Självklart underlättar allt som ger mindre totalkostnad. Vi siktar på en supersommar – i nuläget är vi ju utan restriktioner och jag hoppas det håller i sig så vi får chans att komma ikapp efter pandemin, säger Malin Bergström som är krögare på Bakfickan. 

Öppnar ny uteservering – ”Barfickan”

I nuläget jobbar många krögare i Visby febrilt med förberedelser inför den stundande sommarsäsongen. På Bakfickan har man redan smugit  ut lite stolar och bord i solläge och längre fram i vår öppnar “Barfickan”, en monterbar bar vid ruinen mittemot restaurangen. Med uteserveringens runt 30 sittplatser, möjliggör baren en fördubbling av det totala antalet platser utomhus. Ambitionen är att allt ska stå färdigt innan midsommarhelgen.

Utmaning hitta kompetent personal

Malin Bergström säger att utvecklingen går åt “rätt håll igen”, men understryker att allt inte hänger på lättade restriktioner och halverad markhyra.   

– Den största utmaningen just nu är att få in kompetent personal. Förutom att vi förlorade flera under pandemin, är bostäder åt sommarpersonalen ett återkommande problem. Vi har en lägenhet där vi hyr ut rum i andra hand – men de platserna täcker inte upp för hela sommarstyrkan. Där behöver vi hitta en lösning, säger hon.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...