Annons

Årets Kock: ”Det börjar verkligen bubbla nu”

zoom Delar av juryn, däribland Visitas vd Jonas Siljhammar,<br />
 bedömer rätterna i delmomentet råvarukorgen. Foto: Besöksliv
Delar av juryn, däribland Visitas vd Jonas Siljhammar,
bedömer rätterna i delmomentet råvarukorgen.
Foto: Besöksliv
NYHETER. Finalen av Årets Kock har gått av stapeln. Under två dagar tävlar åtta finalister om den åtråvärda titeln Årets Kock 2018. Vinnaren utses i morgon lördag.
Annons

Kungliga Tennishallen i Stockholm, finalen i Kocksveriges viktigaste tävling har inletts. Nyheterna i årets tävling är flera; den pågår under två dagar i stället för en, det är fler tävlingsmoment med både teori och hantverksutövande, samt ett par överraskningsmoment (som utgör 10 procent av dagens totala poängsumma), som kockarna inte har någon vetskap om innan.

Högsäsong för svenska råvaror

Som jurymedlem och stjärnkrögare Mathias Dahlgren kommenterade så är det för många glädjande att tävlingen också har flyttats till hösten vilket, enligt honom, betyder den absoluta högsäsongen för svenska färska råvaror.

Fredagens två första delmoment har ägt rum; råvarukorgen, där kockarna ska laga en egen rätt på några av 16 utvalda vegetariska råvaror som svamp, rotfrukter, tryffel och frukt, samt överraskningsmomentet som var öppning av tio pilgrimsmusslor. Det senare bedömdes på kvalitet och utseende, och inte på tid.

Åtta hungriga finalister

Jonas Alvin, Stångs Magasin, Peter J Skogström, Mat & Vin Slottsparken, Anders Johnsson, Rejmes Restaurang, David Lindqvist, Grand Hôtel Saltsjöbaden, Martin Moses, SK Mat & Vin, Lars Niklasson, Lilla Ego, Magnus Persson, Stureplansgruppen, och Ludwig Tjörnemo, Operakällaren är de åtta finalister som presenterade sina vegetariska tolkningar för juryn under tidig eftermiddag.

En av tio jurymedlemmar i den första deltävlingen var Frida Ronge från Tak, som tyckte jobbet att bedöma var roligt, men inte helt enkelt.

– Det var väldigt roligt men det är svårt att bedöma innan man har smakat på alla bidragen. Dessutom går det på tid, vilket gjorde det ännu svårare.

Så vad var din strategi?

– Jag utgick från min personliga smak, och bedömde visuellt och efter hur de hade hanterat råvarorna. Sedan fick man bara ta hänsyn till att det var på tid och bara bestämma sig – vilken är min etta och vilken min åtta, säger Frida Ronge.

Fick du ngn wow-upplevelse?

– Jag tycker att visa stod ut på ett eget sätt, sedan har hag ingen personlig relation till någon av kockarna mat, så jag kan inte känna igen mig i deras presentationer. Men det var väldigt bra presenterat med tanke på att de fick se korgen så sent som igår.

Nu är klockan 14 och två av dagens deltävlingar är avverkade, hur tycker du stämningen har varit?

– Jag tycker att det var lite lite folk i början av dagen, men att det har fyllts på allt mer så man börjar känna mer och mer att det bubblar, och framför allt att det är en tävling.

Frida Ronge ska även bedöma i lördagens smakjury.

Det stora delmoment som återstår under fredagen är ”Tränad rätt”, där finalisterna presenterar en rätt som de har tränat på inför finalen. Detta är den enda uppgift där kockarna har känt till allt i förväg. Huvudråvaran är kyckling och ska vara ”tydlig i den färdiga rättens smakbild”.

Därutöver blir det ännu ett hemligt delmoment.

Fyra finalister kommer efter dagens slut att gå vidare till dag två.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...