Annons

Reinfeldt: ”Besöksnäringen bygger tillit”

zoom
"Jag må vara en stockholmsgrabb, men jag har varit runt en hel del i hela landet", säger Visitas nya ordförande Fredrik Reinfeldt. Foto: Peter Knutson
NYHETER. Hur ser Fredrik Reinfeldt på sin nya roll? Besöksliv fick ett samtal med Visitas nya ordförande om hur han vill lyfta besöksnäringen.
Annons

Grattis till nya uppdraget!

– Tack så mycket. För mig ligger Visita och dess medlemmar väldigt nära hjärtat eftersom det handlar om människor och mänskliga möten. När sådant fungerar gör det Sverige roligare och lockar även hit fler utländska gäster, säger Visitas nya ordförande Fredrik Reinfeldt.

Vilka frågor anser du vara de viktigaste för besöksnäringen just nu?

– Det första är en effekt av pandemin, att många lämnat besöksnäringen och att det är svårt att hitta personal. Sedan är det viktigt att det inte läggs ytterligare kostnader på att ta in personal. Nästan allt vi gör möts av omfattande regelverk, så färre och enklare regler betyder också oerhört mycket för Vistas medlemmar.

Hur kommer din bakgrund inom politiken – och som statsminister – till användning i din nya roll?

– Det är klart att jag har en lång erfarenhet inom politiken och av opinionsbildning. Men det är åtta år sedan och jag har även lagt till kommersiella erfarenheter. Dessutom bestämde jag mig i min tidigare roll för att resa runt i Sverige, vilket kanske inte låter så anmärkningsvärt, men jag gjorde det på en veckobasis i över tio år. Det är få platser i Sverige där jag inte har varit. Det tror jag är en bra erfarenhet på Visita. Jag må vara en stockholmsgrabb, men jag har varit runt en hel del i hela landet.

Ledordet under ditt tal på Visitadagen var ”tillit”. Hur bygger vi starkare tillit mellan människor?

– Tillit är vår förväntan på människor vi inte känner. Redan där är utmaningen. Min spaning är att samhället riskerar att gå i en riktning där vi bara träffar de vi känner, något som pandemin och digitaliseringen drivit på. Det blir lätt ett vi och dom. Tillit byggs genom att vi, gärna i trevliga sammanhang, möts och träffar andra och ser att de faktiskt är som vi.

– I den upplevelsen byggs tolerans, nyfikenhet och tillit. Då behövs restauranger, campingplatser, hotell, skidliftar – allt som för människor samman.

Hur ser sommarplanerna ut, ska du själv ta del av den svenska besöksnäringen?

– Absolut! Jag har bokat en återkomst till Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. Det är fint där. Sedan ska jag med styrelsen upp till Sälen, i barmark. Det ska också bli spännande, säger Fredrik Reinfeldt.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Så får du mer tid över till dina gäster

Så får du mer tid över till dina gäster

Med Picasso Digital får hotell och konferensanläggningar digitala tjänster för bokning, incheckning och betalning så att du kan lägga mer fokus på det som är allra viktigast i verksamheten – nämligen dina gäster...