Annons

Restaurangägare: Inte svårt att följa reglerna

zoom Enkelt att hantera restriktionerna när man har så få gäster, säger Michel Fitoussy, köksmästare och delägare på Cassi på Östermalm i Stockholm FOTO: KARIN WESSLÉN
Enkelt att hantera restriktionerna när man har så få gäster, säger Michel Fitoussy, köksmästare och delägare på Cassi på Östermalm i Stockholm FOTO: KARIN WESSLÉN
NYHETER. Endast ett fåtal krogar i Stockholm har fått anmärkningar på sina hanteringar av trängsel sedan riktlinjerna infördes. Det finns betydligt större utmaningar i coronakrisens spår, menar restaurangägare som Besöksliv pratat med.
Annons

Sedan i påskas har kontrollerna av restauranger och krogar blivit hårdare efter att Folkhälsomyndigheten infört sina riktlinjer om avstånd mellan människor för att minska smittspridningen av covid-19. I det folktäta Stockholm har de 206 kontroller som miljöförvaltningen hittills genomfört lett till 32 anmärkningar, varav endast två fall har rapporterats vidare till myndigheterna.

Michel Fitoussy, köksmästare och delägare på anrika restaurangen Cassi på Östermalm i Stockholm, ser ingen utmaning alls i att följa riktlinjerna.

– Det är enkelt att hantera restriktionerna när man har så få gäster. Det är ett självsanerande problem, säger han.

För att undvika en trängsel som annars lätt uppstår vid baren har restaurangägarna tagit bort barstolarna och satt upp informationslappar med uppmaningar till gästerna.

– Vi har aldrig behövt ingripa. Folk är så medvetna om vad som gäller. Jag tycker att det är en respektfull atmosfär, säger Michel Fitoussy.

Sedan mitten av mars har restaurang Cassi tappat 80 procent av sina gäster på grund av coronakrisen. En stor del av den rymliga lokalen, som annars rymmer ett 100-tal platser, gapade tom redan innan reglerna infördes. Nu finns stolar för max 50 personer, medan uteserveringen rymmer tolv platser.

Som många andra restauranger har Cassi tvingats till permitteringar av sin personal. Om krisen blir långvarig kan restaurangen behöva hitta nya lösningar, som att dra ner på öppettiderna och minska antalet rätter på menyn.

– Vi slåss med näbbar och klor för att klara det här. Vi ses ju lite som en institution, så det är mycket känslor inblandade också, konstaterar Michel Fitoussy som driver Cassi med sina två syskon vars pappa Yves Fitoussy öppnade restaurangen redan år 1954.

Riche på Birger Jarlsgatan i Stockholm är en annan populär krog som håller hårt på att riktlinjerna om trängsel följs. Personalen uppges ständigt vara vaksam på problemet, som när många gäster kommer samtidigt.

Genom att personalen har skapat större ytor och gjort tydliga markeringar i golvet kan man undvika risken för trängsel.

– Det funkar bra. Hovmästare och vakter styr hårt, säger Björn Öqvist, som är hovmästare på Riche.

Han medger att det finns gäster som inte tänker sig för vad gäller risken för smittspridning, vilket därför kräver desto mer av personalen.

–  Vi tar det här på jättestort allvar, tillägger Björn Öqvist.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...