Annons

Restaurangbesöken minskar

zoom Fortsatt tillväxt i branschen, men som avmattas fjärde kvartalet 2018. Foto: Colourbox
Fortsatt tillväxt i branschen, men som avmattas fjärde kvartalet 2018. Foto: Colourbox
NYHETER. Tillväxten i restaurangbranschen minskar och det är främst det privata uteätandet som håller tillbaka, visar nya siffror från SCB.

Annons

Tillväxten för restaurangernas volymomsättning minskar. Det visar senaste Restaurangindex från SCB, som redovisar fjärde kvartalet 2018.

Framförallt är det privatkonsumtionen som bromsar tillväxten. Sett till hela 2018 var volymtillväxten i stort sett oförändrad jämfört med 2017 (-0,2 %).

– Efter flera år med mycket hög tillväxt är det naturligt att kurvan planas ut. Tillsammans med en allmän oro kring konjunkturen har det dämpat tillväxten, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Restaurangernas volymomsättning (omsättning rensad för inflation) steg med 0,7 procent i det fjärde kvartalet 2018 jämfört med samma period ett år tidigare, enligt Restaurangindex.

– Tillväxten vände svagt uppåt under årets sista kvartal. Samtidigt är omsättningen ur ett historiskt perspektiv på mycket höga nivåer, säger Jonas Siljhammar.

Tillväxten i branschen var övergripande låg, den kategori som ändå visade starkast tillväxt var hotellrestauranger som hade en volymtillväxten på 9,7 procent under perioden i det fjärde kvartalet. Även hotellens beläggning uppvisar starka siffror.

– Resandet till och inom Sverige fortsätter vara högt. Det tyder på att förklaringen till den något dämpade tillväxten är att svenska konsumenter håller lite hårdare i plånboken i sin vardag, säger Jonas Siljhammar.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...