Annons

Restauranger uppmanas stödköpa svenska råvaror

zoom Prioritera svenskt kött, manar Fredrik Eriksson. Tina Axelsson
Prioritera svenskt kött, manar Fredrik Eriksson. Tina Axelsson
NYHETER. Den kände krögaren Fredrik Eriksson har dragit igång en stödkampanj för svenska råvaror.
– Sverige har aldrig varit så torrt som i sommar och bönderna behöver verkligen hjälp, säger han.
Annons

Bakom uppropet för att öka efterfrågan på svenska råvaror står ett antal aktörer i restaurangnäringen. Bakgrunden är sommarens torka som drabbat svenska bönder hårt. Sämre skördar har lett till brist på bete och bönderna tvingas skicka djuren till slakt i förtid.

Följden blir ett överskott av svenskt kött som kommer ut på marknaden nu och de kommande månaderna. Även den svenska grönsaksskörden väntas bli sämre på grund av torkan.

När Fredrik Eriksson blev medveten om torkans effekter föddes idén till en kampanj och han tog kontakt med andra aktörer i branschen.

– Det viktiga är att vi får upp det här på agendan, säger han.

”Genom att öka efterfrågan på det svenska köttet under hösten och vintern kan vi tillsammans korta köerna till slakterierna och stödja svenska bönder i den svåra situationen”, konstateras det i uppropet.

En tydlig uppmaning riktas till både restauranggäster och aktörer i branschen: ”Prioritera svenskt kött när du väljer att köpa kött och välj svenska grönsaker och frukt så långt det är möjligt. Det är även viktigt av miljö- och djuromsorgsskäl att välja svenskt.”

Fredrik Eriksson är medveten om att alla restauranger inte har möjlighet att snabbt byta till svenskproducerade råvaror och kan vara bundna av långsiktiga avtal.

­

– Det är upp till var och en, säger han.

Satsa på take away till hemestern

Satsa på take away till hemestern

När fler semestrar på hemmaplan kan det bli trångt på de lokala restaurangerna. Därför bör du satsa på take away så att inga kunder behöver vända i dörren