Annons

Restaurangerna välkomnar halverad avgift i kristider

zoom Bildtext: El Gordo är en av Jönköpings många restauranger som nu får sin tillsynsavgift för alkoholförsäljning halverad. Foto: Colourbox
Bildtext: El Gordo är en av Jönköpings många restauranger som nu får sin tillsynsavgift för alkoholförsäljning halverad. Foto: Colourbox
NYHETER: Flera kommuner har under 2020 dragit in på den tillsynsavgift restauranger måste betala för att få servera alkohol. Insatsen ska hjälpa lokala företag som befinner sig under hård ekonomisk press.
Annons

Under coronapandemin har restauranger runt om i Sverige arbetat intensivt med att kapa kostnader för att minska förlusterna. Men vissa utgifter har varit svåra att påverka. Ett exempel är den tillsynsavgift som betalas in till kommunen för att få servera alkohol. Avgiften baseras på hur mycket alkohol restaurangen köper in, och kan alltså för en restaurang med stor alkoholförsäljning bli en betydande utgift.

Staffanstorp, Gislaved, Trosa Höör är några kommuner som tagit bort eller minskat tillsynsavgifterna för att stötta de lokala krogarna och restaurangerna under en ekonomiskt pressad period. I Jönköping röstades förslaget igenom att halvera tillsynsavgiften för alkoholförsäljning med politisk enighet under förra veckan.

– Vi är medvetna om att 2020 inte är ett år som alla andra år. Näringen har haft det tufft och samtidigt har förvaltningen inte kunnat vara ute på alla tillsyner. Vi har en pott pengar som vi byggt upp under tidigare år som kan finansiera detta, säger Elin Rydberg (S), ordförande i socialnämnden till JönköpingPosten.

Karl-Peter Falk, som är ägare till Anna-Gretas Mat & Bar i centrala Jönköping är positiv till beslutet även om det inte handlar om en gigantisk besparing för deras del.

– Jag välkomnar allt som vi kan få hjälp med i kristider. Sedan tycker jag att de insatser som kommit högre upp ifrån och varit mer lika för alla oavsett företagets storlek, som sänkta arbetsgivaravgifter, är det som gör skillnad på riktigt. Men pengar är pengar, och alla besparingar som kan göras är välkommet, säger Karl-Peter Falk.

David Petrasek, delägare i El Gordo i Jönköping, tycker att den halverade tillsynsavgiften är en väldigt bra satsning från kommunen.

– Jag har inte hunnit sätta mig in i exakt hur stora effekter det här får för just El Gordo, men vi är givetvis tacksamma för all hjälp vi kan få i dessa tider. Det känns väldigt bra att kommunen är på vår sida och jobbar tillsammans med oss restauranger så att vi kan överleva den här krisen, och det började redan i april när kommunen tog bort avgiften för uteserveringar. Sådana här insatser visar att kommunen vill ha oss kvar i stan, säger David Petrasek.