Annons

Visita om rökförbudet på uteserveringar: ”Plakatpolitik”

zoom Svenska uteserveringar blir rökfria från och med nästa sommar. Foto: Colourbox
Svenska uteserveringar blir rökfria från och med nästa sommar. Foto: Colourbox
NYHETER. Riksdagens socialutskott ställer sig bakom regeringens förslag. Sverige får rökförbud på flera allmänna platser, däribland uteserveringar 1 juli 2019. Visita är hårt kritiska.
Annons

Frågan har varit på tapeten under flera år, och i januari i år lade regeringen fram ett förslag om förbud mot rökning på offentliga platser som lekplatser, tågperronger och uteserveringar.

Förbudet som föreslogs träda i kraft i januari 2019 blir verklighet. Under torsdagen ställde sig socialutskottet bakom regeringens förslag. Därmed får caféer, restauranger och andra verksamheter med uteserveringar i Sverige förbereda sig på nya villkor för sina rökande gäster redan till sommaren. Förbudet ska även gälla elektroniska cigaretter.

På Visita anser man att det är ”djupt beklagligt” att inte socialutskottet har tagit till sig den kritik bransch- och arbetsgivarorganisationen under lång tid framfört när det gäller rökförbud på uteserveringar.

–Rökförbudet inomhus på restauranger har gått bra att genomföra tack vare att företagen har kunnat hänvisa rökande gäster till uteserveringen. Om detta förslag blir verklighet försvinner den möjligheten och företagen tvingas lägga tid och resurser på att övervaka att gäster inte röker på uteserveringarna, säger Visitas chefsjurist Stefan Lundin till Besöksliv.

Förslaget kommer därmed att medföra ytterligare bördor för företagen, menar han.

– Det kommer säkert att leda till en hel del stök utanför uteserveringarna, och serveringspersonalen tvingas lägga tid på att hålla efter gäster som bryter förbudet.

Han fortsätter:

– Det här känns som plakatpolitik, för det är svårt att se vad en sån här reglering skulle ha för effekt på rökning i det större perspektivet. Vi kommer att fortsätta framföra och förklara vår syn på detta inför den kommande omröstningen i kammaren.

Utskottet föreslår ändringar i regeringens förslag på när de nya reglerna ska börja gälla. Enligt utskottet bör reglerna börja gälla den 1 juli 2019.

Läs mer om förslaget HÄR