Annons

Rökstugan BBQ återvänder till Smakfestivalen

zoom Gänget på rökstugan: David Knutsson, Kim Gullbrandsson (som i dagsläget inte jobbar kvar längre), Victor Linder och Joel Staaff. Foto: Rökstugan
Gänget på rökstugan: David Knutsson, Kim Gullbrandsson (som i dagsläget inte jobbar kvar längre), Victor Linder och Joel Staaff. Foto: Rökstugan
NYHETER. I september inleds årets upplaga av Smakfestivalen i Umeå. En av restaurangerna på plats är Rökstugan BBQ som vill sprida en doft och smak av Texas.
Annons

Umeå Smakfestival är en årligen återkommande fest som 2023 pågår  7-10 september på Rådhustorget i Umeå centrum. Som namnet antyder handlar det om smaker och programmet präglas av matinspiration, restaurangtält och utställare av matprodukter.

Rökstugan BBQ medverkade första gången 2022, berättar kocken David Knutsson som grundade restaurangen tillsammans med Victor Linder och Joel Staaff 2021.

– Vi ligger lite avsides, i Västerslätt, och för oss blev det en riktig hit förra året när många kom i kontakt med vår mat för första gången. Vi tredubblade vår försäljning jämfört med en vanlig vecka och fick en otrolig feedback. Det är fantastiskt roligt att vara med i år igen, säger han.

Intresse för rökigt

De tre grundarna av Rökstugan BBQ hade tidigare arbetat på Gotthards krog i Umeå, men sedan rört sig i lite olika riktningar innan intresset för rökig Texas-barbecue förde dem samman igen. David Knutsson berättar mer.

– Victor blev kontaktad av en kille som var väldigt inne på barbecue. Han hade varit i Texas och nu ville han investera i en restaurang för att få ett riktigt bra bbq-ställe till Umeå. Det var mitt under pandemin och jag jobbade på iCA, i brist på annat jobb, så det var verkligen lockande. Vi alla tre föll pladask för idén.

Vad är det som är så speciellt med barbecue?

– I Texas, liksom hos oss,  är det “low and slow” som gäller, vilket innebär att man röker länge med riktig ved från tidig morgon till sen kväll på lite lägre temperatur. Det blir en fantastisk slutprodukt, väldigt mört och gott och något som alla gillar. Man kan göra så mycket av det; grytor, mackor och allt möjligt.

David Knutsson kom från Malmö till Umeå 2012 och konstaterar att utbudet av restauranger i staden har växt rejält sedan dess.

– Förr handlade det mer om att köpa med sig en pizza hem, men nu blomstrar det verkligen. Nu kan man äta en trerätters på en riktigt bra kvarterskrog tillsammans med familj eller vänner. Det är fortfarande en bit kvar till Malmös utbud, men det finns riktigt bra restauranger och ett brett utbud. Det händer saker nu.

Kvällsservering vid travbana

I september tar gänget bakom Rökstugan BBQ även över restaurangen på Umåkers travbana. Till en början handlar det om luncher men i oktober väntar även kvällsservering.

– Vi kommer ha öppet då det är trav på banan, vilket är vid 25 tillfällen per år. Sedan finns det en förhoppning om att utveckla det och kunna ha öppet fler kvällar, säger David Knutsson.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...