Annons

Rollspel och stand up – Edsbacka Wärdshus nya melodi

zoom Edsbacka Wärdshus nya ägare tror att det blir lättare att få lönsamhet i den nya verksamheten, än dess tjusigare föregångare.  Foto: Edsbacka Wärdshus
Edsbacka Wärdshus nya ägare tror att det blir lättare att få lönsamhet i den nya verksamheten, än dess tjusigare föregångare. Foto: Edsbacka Wärdshus
NYHETER. Nya Edsbacka Wärdshus har svidat om till kvarterskrog. Fine dining har ersatts med husmanskost, jazzbruncher och rollspelskvällar: ”Vi känner ingen stjärnpress”, säger delägare Emil Törnqvist.
Annons

Edsbacka Krog var den första restaurangen i Sverige att få två stjärnor i Guide Michelin. För två år sedan tvingades man lägga ned den verksamhet som sedan 2010 hade drivis under namnet Edsbacka Wärdshus.

Efter två år som festvåning, har krogen precis slagit upp portarna i ny regi i form av kock- och krögarduon Emil Törnqvist och Alexander Olausson, som ska driva Edsbacka i en ny riktning.

– Jag och Alexander pitchade in idén om en kvarterskrog för ägarna på Melander Group och de nappade direkt. Vi tyckte att det kändes konstigt att en så häftig lokal inte användes till något nytt, säger delägaren Emil Törnqvist.

Emil Törnqvist och Alexander Olausson har samarbetat i över tio år. Senast kommer de från Lidingö Saluhall som de sålde i somras för att ta över på Edsbacka Wärdshus.

Restaurangverksamheten Edsbacka startade redan 1626 och var under 1980-talet och tjugosju år framåt stjärnkrogen Edsbacka Krog under kocken Christer Lingströms ledning. Men den anrika historien är inget som skrämmer kockduon.

– Vi känner ingen stjärnpress eftersom vi vill bygga det här på en kvarterskrogskänsla, här ska det finnas något för alla. Man ska kunna ha bröllopsmiddag eller ett 60-årskalas här men även kunna glida in på en schnitzel en onsdag utan att bli ruinerad.

Menyn är uppbyggd på smårätter som kronärtskocka med brynt smör, ostron och råbiff som gästerna delar. Man har även ett antal förrätter och här ligger fokus på det vegetariska. Bland varmrätterna kan förutom schnitzel nämnas risotto, entrecôte med säsongsgrönsaker och ”dagens fångst”.

– Vi serverar också brunch på helgerna och i april ska vi öppna upp vår utegrill från onsdag till lördag. Parken ligger precis invid och vi hoppas kunna locka barnfamiljer som kommer hit för att äta och leka.

På temat lek vill man även arrangera olika typer av event.

– Vi har talat om rollspelskvällar där gästerna blir en del av mordgåtor, som i Cluedo. Vi kommer även ha jazzbruncher och stand up.

Ni har haft öppet i tre veckor. Hur går det?

– Det går bra, vi har haft bruncher på helgerna och då har det varit i stort sett fullbokat. I veckorna är det fortfarande lite lugnare.

Edsbacka Wärdshus tvingades stänga för två år sedan på grund av svårigheter att få lönsamhet i verksamheten. Men Emil Törnqvist tror att det nya konceptet kommer att lyckas bättre.

– Jag och Alexander är duktiga på den ekonomiska biten, vi har gjort det förr och klarat det bra. I dagsläget är det också lättare att se var man blöder pengar, med alla nya datorprogram. Och med vårt kvarterkrogstuk är jag övertygad om att vi kommer att lyckas.

Håller stilen med återbrukade textilier

Håller stilen med återbrukade textilier

Till Granö Beckasin kommer människor från hela världen för att vara i naturen. Här är det hållbarhet in i minsta detalj som gäller. Från de återbrukade golven i hotellrummen till serveringspersonalens förkläden...