Annons

Så blir Fredrik Erikssons nya restaurang

zoom År 2018 ska restaurangverksamheten på Nationalmuseum öppna.
År 2018 ska restaurangverksamheten på Nationalmuseum öppna.
NYHETER. Kocken Fredrik Eriksson vann upphandlingen om att driva museikrogar på nya Nationalmuseum. Totalt blir det 200 sittplatser i helt nya lokaler. 
Annons

– Vi ska göra det vi redan gör på Långbro och Asplund – ärlig, vällagad mat, med rötterna i det svenska köket och fokus på en hållbar meny med mycket grönt. För oss är det viktigt att alla museibesökare, allt från turister, till affärskvinnan från Blasieholmen och skolklasser, får en bra måltidsupplevelse, säger Fredrik Eriksson.

Utsikt mot slottet

Restaurangerna kommer att ligga i helt nya lokaler, där det tidigare varit kontor, med utsikt mot slottet och hotell Lydmar. Totalt blir det 200 sittplatser fördelat på café, bar och bistro, generösa öppettider med frukost, lunch och tidig middag, eller en ”matig after work”. Kvällstid kommer fokus att ligga på festvåningsverksamhet med 140 respektive 30 och 25 platser.

Nationalmuseums uppdrag kommer också att speglas i restaurangverksamheten när det gäller mat, miljö och porslin. Inredningen står formgivaren Matti Klenell med team för.

Det är en specifik miljö och vi har mycket att ta hänsyn till som gör det lite tufft att få till sådant som ventilation, hissar och schakt. Men det är okej för det är ju en fantastisk miljö. Så vackert och fint och det är jag bara tacksam för, säger han.

Studerat inredning och flöden utomlands

Den stora utmaningen tycker han ligger i att skapa något nu som fortfarande är aktuellt om två år men någon favorit museikrog har han inte inspirerats av.

– Det handlar ju om att plantera en restaurang i en fantastisk lokal och erbjuda det gästen vill äta. Men visst besöker jag fler museer än vad jag brukar göra. Vilket är intressant. Vi har varit på olika museirestauranger i Berlin och New York där jag bland annat har tittat på inredning och flöden.

Fredrik Eriksson har redan fulla dagar med Långbro Värdshus, Restaurang Asplund och Årets Kock bland mycket annat, men säger att han kommer vara högst involverad i det dagliga arbetet tillsammans med sitt team.

– Min filosofi är att ge många stort ansvar. Vi har väldigt bra medarbetare som är mogna för att ta nya steg och jag är glad över att nu kunna erbjuda dem det.

Något som också var en av anledningarna till att han ville vara med i den upphandling som pågick under hösten där 50 krögare deltog och som alltså Fredrik Eriksson vann.

Vill vara en bra arbetsgivare

Utöver att skapa de nya restaurangerna ska också dagens medarbetarstyrka på cirka 45 utökas med ett 20-tal. Då gäller det att kunna rekrytera i en bransch som skriker efter duktiga medarbetare.

Det är tufft att få tag på personal men det är ingen idé att gnälla om det. Det gäller att vara en ännu bättre arbetsgivare och det jobbar jag hårt på att försöka vara.

Han nämner fadderskapet på Thomasgymnasiets kockutbildning i Strängnäs och att det finns många nya medborgare att slussa in i branschen, till exempel genom internutbildning, som långsiktiga lösningar.

– Att hitta personal klarar vi. Det här kommer att bli en attraktiv arbetsplats. Det är ju en otroligt rolig utmaning att skapa en restaurang i ett sådant fantastiskt hus och att få jobba med en bred målgrupp, säger han.