Annons

Så ska Stockholm resa sig ur krisen

zoom Karin Ernlund, arbetsmarknadsborgarråd i Stockholm, tror på samarbeten för stadens resning.  Foto: Colourbox och pressbild
Karin Ernlund, arbetsmarknadsborgarråd i Stockholm, tror på samarbeten för stadens resning. Foto: Colourbox och pressbild
NYHETER. Huvudstadens besöksnäring har drabbats hårt av pandemin. Men personalbristen kommer att bli en utmaning när restriktionerna släpper. Karin Ernlund, arbetsmarknadsborgarråd i Stockholm, anser att det behövs ett samarbete mellan företagarna och kommunen.
Annons

Besöksnäringen är viktig för huvudstadens överlevnad, men efter två år i pandemins spår ligger branschen i spillror. Företagen kämpar för att ta sig vidare och många är glada över att äntligen kunna återgå till det som en gång var. Den stora utmaningen är nu att hitta personal.

– Branschen är i behov av kompetent personal. Besöksnäringen är en del av Stockholms pulsåder. Om huvudstaden saknar besöksliv förlorar vi både turister och talanger, säger Karin Ernlund, Stockholms arbetsmarknadsborgarråd.

Att besöksnäringen krisar leder inte bara till svårigheter inom branschen i sig, utan även till bieffekter. Många får sitt första jobb på exempelvis ett café eller en restaurang, om besökslivet då skulle försvinna blir det svårare att komma ut i arbetslivet.

För att motverka personalbristen krävs det enligt Ernlund ett tätt samarbete mellan Stockholms stad och branschens företagare. Det event som hölls den 14 september visar på hur viktigt det är att fysiskt visa upp både jobben och människorna som söker dem.

– ­Vi behöver samarbeta på liknande sätt framöver och stötta sökande och branschen så att rätt personer kan ta de jobb som finns på marknaden. Vi vill hjälpa företagen och jobbsökande genom utbildningar så att de blir kvalificerade för ett jobb inom besöksnäringen, förklarar Ernlund.

En annan viktig del för att rusta upp huvudstaden är enligt Ernlund att samarbeta med de aktörer som drar turism till staden. Kultur- och idrottsevenemang drar mycket folk och det bidrar till hela näringslivet.

– Allt vi gör tillsammans bidrar till att Stockholm kommer tillbaka som stad, menar Ernlund.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...