Annons

Så skapar chefskonditorn den unika bakelsen

NYHETER. Artipelags chefskonditor Annie Hesselstad, 30, har ett återkommande superuppdrag – att skapa en utställningsbakelse. Den är ett konstverk i sig och lanseras med utställningen på Internationella Kvinnodagen. Besöksliv har fått ett exklusivt smakprov.
Annons

I lite mer än ett år har Annie Hesselstad, 30, varit chefskonditor på Artipelag. Med tjänsten på konsthallen kommer också prestigeuppdraget att skapa en utställningsbakelse till varje visningspremiär. På Internationella Kvinnodagen öppnar ”Signature Women” med verk från 50 olika kvinnliga konstnärer – och då lanseras även den unika bakelsen.

Vad blir utställningens tillhörande bakelse denna gång?

– Den består av hallonbavaroise, hallongelé smaksatt med hibiskus, glutenfri mandelbotten med mandelcrisp och hibiskusglaze. Tyvärr är den rosa vilket var min första tanke att den absolut inte skulle vara, att det skulle vara för självklart. Men den här gången blev jag hopkopplad med en av konstnärerna, Åsa Jungelius, och hon är väldigt pastellig i sina verk så nu tycker jag det är nästan självklart.

Hur gör man en bakelse som ska representera 50 olika konstnärer?

– Ja, det är ju svårt. Det är dessutom femtio olika under 100 år. Det är därför som det blev så roligt när jag fick samarbeta med Åsa, då kunde jag fokusera på ett av hennes verk, ”Porten”. Efter att jag bestämde mig för det konstverket så tog Åsa fram skisser till chokladdekoren på bakelsen.

Hur många moment består bakelsen av?

– Åtta olika steg är komponenter som bildar basen. I själva dekoren så ser alla olika ut, det finns tre portar som bildar en tunnel, så man ska se bakelserna tillsammans för att förstå helheten.

Hur lång tid tar det att skapa en bakelse från grunden?

– Den här har jag haft i huvudet ganska länge. Jag börjar först med smakerna och utseendet. I konstruktionen tänker jag på olika texturer, det roligt att göra bakelser där det händer lite, inte bara en slät yta och en botten. Jag vill gärna ha en interiör med någon kräm eller kompott och sedan också en botten med krisp ovanpå eller krispigt inuti som nötter eller liknande.

Processen låter ju lik ett konstverks, även om folk äter upp det sen! Får du premiärnerver?

– Det har varit en hel del justeringar med denna men jag är nöjd. Sedan är det klart att i jämförelse så har jag sällan varit så nöjd med något jag gjort som bakelsen till Margiela-utställningen med havtorn. Den kommer nog få komma tillbaka på något gästspel.

Vad är det bästa med det här uppdraget?

– Att få vara kreativ. Men så tänker jag sällan att mitt jobb är ett jobb, det är mer ett ställe jag går och har kul på.

Den 8 mars öppnar Artipelags nya utställning Signature Women – 100 år på den svenska konstscenen. Här presenteras cirka 350 verk av ett femtiotal svenska kvinnliga konstnärer.

Satsa på take away till hemestern

Satsa på take away till hemestern

När fler semestrar på hemmaplan kan det bli trångt på de lokala restaurangerna. Därför bör du satsa på take away så att inga kunder behöver vända i dörren