Annons

Scandic ser god efterfrågan

zoom Scandics vd Jens Mathiesen
Scandics vd Jens Mathiesen
NYHETER. Starkt bokningsläge för möten, enligt Scandics vd Jens Mathiesen. Utvecklingen under det sista kvartalet visar att lättade restriktioner snabbt får genomslag på hotellmarknaden.
Annons

Scandics vd Jens Mathiesen ser ljust på hotellmarknaden 2022.

”Bokningsläget för möten under andra kvartalet är starkt och vi räknar med att evenemangsaktiviteten i sommar blir högre än förra året, vilket förväntas driva hotellefterfrågan”, konstaterar han i samband med att bokslutsrapporten för 2021 presenterades.

Nordens största hotelloperatör Scandic räknar med en snabbt stigande efterfrågan på hotellrum när restriktionerna lättat.

”Trots en svag inledning på året tror vi på en snabb återhämtning av hotellmarknaden nu när i princip alla restriktioner som infördes i slutet av året har hävts. Utvecklingen från förra sommaren visade tydligt att den underliggande efterfrågan är stark och när marknaden vänder går det snabbt” skriver vd Jens Mathiesen i bokslutsrapporten.

Utvecklingen under sista kvartalet 2021 visar att lättade restriktioner snabbt får genomslag på hotellmarknaden. I Sverige och Norge uppgick beläggningsgraden till 57-58 procent i oktober och omkring 60 procent i november, konstaterar Scandic. När restriktioner skärptes i december sjönk den till cirka 40 procent på den svenska marknaden där hotellen ändå klarade sig bättre än i grannländerna.

I januari, som normalt är en svag månad låg beläggningsgraden på de nordiska marknaderna mellan 24 och 28 procent.

Även när det gäller rumspriserna syntes en återhämtning under senare delen av 2021.

”Generellt har prisutvecklingen varit positiv på Scandics marknader under andra halvåret. I det fjärde kvartalet var genomsnittligt rumspris i lokal valuta upp med mellan 17 och 19 procent i Sverige, Norge och Finland jämför med motsvarande kvartal föregående år”, konstaterar Scandic.

Under första halvåret första halvåret i år räknar Scandic med att öppna åtta hotell, varav fyra i Sverige. De svenska tillskotten ligger i Göteborg, Helsingborg, Kiruna och Örebro.

Helåret 2021 slutade i röda siffror för Scandic men med en betydligt mindre förlust än katastrofåret 2020.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...