Annons

Sebastian Gibrand från Kock-EM: ”Allt gick enligt plan”

NYHETER. 5 timmar och 35 minuter i bås två har kommit till ända. Sebastian Gibrand har lämnat in sina två rätter i Bocuse d’Or Europa. Nu återstår bara väntan.
Annons

– Det känns bra. Allt gick enligt plan. Det är inte så mycket mer vi kan göra nu, säger Sveriges Bocuse-kandidat Sebastian Gibrand.

Det var inte en spikrak väg tills dess att Team Sweden fick städa ner sitt kök i bås två under tisdagens Europamästerskap i matlagning. En spis gick sönder. Men den kunde lagas på tio minuter.

– Det är sådant man får räkna med, och det gick förvånansvärt bra trots det. Det enda man kan göra där och då är att köpa läget, säger Gibrand.

Vad var det första du gjorde när du kom ut ur båset?

– Jag gick runt och tackade preppteamet. De har varit helt fantastiska och utan dem hade vi inte kunnat göra den här resan. Och Gustav och Tommy har presterat så himla bra, det är skithäftigt att få ha fått ha dem i sitt lag och göra detta med dem.

”Stjäl tävlingens själ”

Henrik Norström, svensk Bocuse d’Or-president och i år medlem i köttjuryn har på nära håll följt Sebastian Gibrand och commis Gustav Leonhardt under dagen.

– Gustav har vart helt fantastisk idag. Jobbat som en maskin och sett saker som vi andra inte sett, säger Henrik Norström.

I den första rätten som skulle innehålla blå Castelmango-ost och ägg fick man även tillägget pasta från ett stort varumärke. Det skulle vara en torrvariant med storlek 7. Något som höjde många ögonbryn.

– Jag tycker det är skämt att ta in en sådan dålig produkt in i finrummet. Det tar bort tävlingens själ. Det hade varit bättre om vi fått en mjölpåse att jobba med, säger Henrik Norström.

– Det är lite som att tävla i tiokamp och så får du en gren till att tävla i dagen innan.

Fixade hemliga pastan

Team Sweden löste det hela smart. De skar pastan och placerade den i en tomatsås under ett ägg. Lite som en Minestrone-variant. Något som såg mer arbetat ut än flera andra varianter då pastarätten gjordes separat.

Hur tycker du att standarden på tävlingen sett ut i stort i år?

– Man har tagit ett stort kliv framåt i hur man arbetar i köken. Nu kan man gå runt köken och se in från alla håll vilket är bättre för alla.

Vilka länder har du som favorittippade?

– Norge, Danmark och Finland ser alla väldigt starka ut.

Under tidig tisdagkväll startar prisutdelningen. För att få en plats vid VM i Lyon nästa år krävs att landet placerar sig bland de tio bästa och totalt har 20 länder tävlat.