Annons

Sebastian Gibrand: ”Vi ska gå för guld hela vägen”

zoom Guld i sikte. Sebastian Gibrand laddar inför Bocuse d'Or Europa i juni. Foto: Linda Dybeck
Guld i sikte. Sebastian Gibrand laddar inför Bocuse d'Or Europa i juni. Foto: Linda Dybeck
NYHETER. Sveriges Bocuse d’Or-kandidat har två fördelar inför tävlingen i Turin: en startplats dag två och Tommy Myllymäki som coach. ”Han vill ha guld lika mycket som jag” säger Sebastian Gibrand.
Annons

Under tisdagen släpptes startschemat för Europas Bocuse d’Or som i år går av stapeln i Turin i juni. Och Sveriges kandidat Sebastian Gibrand kan andas ut. Det blev en startplats i bås två, dag två.

– Det känns bra. Om man tittar historiskt på de som vunnit och placerat sig bra så har de alla tävlat dag två. Nummer två är numer mitt turnummer kan man säga.

Myllymäki gör comeback

Vår förre svenske kandidat Alexander Sjögren hade den maximala oturen att hamna först ut, dag ett under Bocuse d’Or i Lyon förra året. Snackisen då var att han nog hade kunnat kamma hem en bättre plats än nummer sju bara han fått en bättre startposition.

För att Sebastian Gibrand ska kunna ta sig till nästa tävling i Lyon så krävs det att han blir en av de elva bästa i Turin. Till sin hjälp har han coach Tommy Myllymäki, den mest meriterade svenske tävlanden som vann Bocuse d’Or Europa på hemmaplan 2013, och som i Lyon tagit både brons och silver – men aldrig guld. Kanske är det här hans chans, en gång för alla.

– Det är fantastiskt att få ha med honom. Den tävlingsinstinkt som han har är otrolig och jag tycker att vi kompletterar varandra bra. Det känns som att Tommy vill vinna och plocka hem guldmedaljen lika mycket som jag. Och även om det är jag och Gustav som står i boxen så vinner vi som ett lag.

Kalvbräss i första rätten

En annan nyhet som tävlingen just släppt är de råvaror som måste ingår i första rätten: kalv, kalvbräss och ris. Inte helt otippade ingredienser, enligt den svenske kandidaten.

–Vi har redan testat en hel del med kalv. Men den italienska kalven skiljer sig från den svenska. Den är mycket större, har större muskelfiber och noll insprängt fett. Det blir torrare och trådigare kött men vi kommer att kunna knäcka den här rätten.

Rättens italienska råvaror ska sedan skapas i sin helhet med ett svenskt garnityr, till exempel en specifik tillagningsmetod typisk för Sverige eller en signifikant råvara. Utöver denna rätt tävlar man med ytterligare en vars innehåll ännu är hemligt. Under den senaste Bocuse d’Or-tävlingen banade den annars traditionella ledningen ny väg och gjorde den helt vegetariskt, något som skulle kunna ske även nu. Det tror Sebastian Gibrand.

Får hjälp av mental coach

Hans formkurva just nu är oerhört god. Det blir fysisk träning tre till fyra gånger i veckan och en mental coach hjälper honom att få upp låsningar och hitta lösningar under press. Tidigare tävlingserfarenheter med både Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget gör att den biten inte känns svår.

Hur ser din taktik ut nu: Satsar du på att bara ta dig vidare till VM i Lyon eller stå på pallen redan vid EM i Turin?

–Det känns så himla konstigt att säga att man ska sejfa och bara ta sig vidare, även om det skulle räcka. Så vi i laget har bestämt oss för att gå för guld hela vägen.