Annons

Skaldjur och soliga frukostar på Grand Hôtel

zoom Grand Soleil och Seafood Gastro på Grand Hôtel. Foto: Pressbilder
Grand Soleil och Seafood Gastro på Grand Hôtel. Foto: Pressbilder
NYHETER. Två nya restauranger förgyller hösten på Blasieholmen i Stockholm – franskinspirerade Grand Soleil och exklusiva Seafood Gastro.
Annons

Stjärnkocken Mathias Dahlgren har samarbetat med Grand Hôtel i över femton år och har följaktligen medverkat i utvecklingen av båda de nya restaurangerna.

Skaldjur, sjöfågel och alger

På Seafood Gastro som slår upp dörrarna idag i Rutabagas tidigare lokaler, består avsmakningsmenyn av råvaror som lever i, vid eller på vattnet. Mathias Dahlgren kallar konceptet ”seafood i vidare mening”, eftersom det utöver fisk och skaldjur även står sjöfågel, alger och strandnära växter på menyn.

– Jag och mitt team ser det som en ny och spännande gastronomisk upptäcktsresa. Seafood Gastro blir den mest exklusiva restaurang jag någonsin skapat, säger Mathias Dahlgren i en kommentar.

Hyllning till Rivieran

På restaurang Grand Soleil, som redan har hunnit hålla öppet i några sommarveckor, har den italienska och franska Rivieran inspirerat allt från inredning och läge till kök och atmosfär.

– Grand Soleil, som betyder stor sol på franska, är en hyllning till den franska och italienska Rivieran, ett koncept som vi tycker är värdigt Stockholms mest solsäkra plats, säger Karl Persson, Food & Beverage Manager på Grand Hôtel, till Besöksliv.

Matkonceptet är framtaget av Grand Hôtels köksteam i samarbete med Mathias Dahlgren och fokus ligger även här på skaldjur, i kombination med matiga sallader.

Hur tar ni med er Grand Soleil in i höstsäsongen? 

– När uteserveringen stänger i september så byter vi till en mer höstanpassad meny och tänder vår härliga brasa. På Grand Soleil lyser vi upp Blasieholmskajen även under årets mörkare tider och gör denna fantastiska vattenfront solig oavsett säsong, säger Karl Persson.

Frukost i september

Grand Soleil slog upp portarna i juli och har 120 platser inom- och utomhus i en del av hotellet som ska erbjuda bästa tänkbara solläge. Karl Persson menar att restaurangen, som också öppnar för frukost i september, redan känns som en given del av Grand Hôtel som gastronomisk destination.

– Den internationella stämningen som redan genomsyrar övriga restauranger finns även här. En soligare plats i Stockholm får man leta efter. Varje restaurang hos oss är noga utformad för att berika gästen, om man inte vill så behöver man aldrig lämna hotellet för att uppleva nya smaksensationer varje dag genom våra fem restauranger, säger han.

Blir frukostarna på Grand Soleil en klassiker på hotellet, som Afternoon Tea har blivit? 

– Frukostarna har premiär i september och kommer bestå av en klassisk kontinental frukost a la Grand Hôtel och en Riviera-inspirerad version, men hela frukostkonceptet är under uppbyggnad så exakt utbud får man uppleva i september.

Vem tror du blir den typiska frukostgästen?

– Då många frukostar i Stockholms innerstad försvunnit så tror vi att gästerna kommer variera. Miljön och utbudet kommer bjuda in till både affärsfrukostar såväl som lördagslyx med familjen, säger Karl Persson.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...