Annons

Skåne vill bli en knappnål på den gastronomiska världskartan

zoom Glada deltagare stängde Parabere-kongressen med dans.<br />
Grundaren Maria Canabal syns med vita kläder i mitten.   Foto: Parabere
Glada deltagare stängde Parabere-kongressen med dans.
Grundaren Maria Canabal syns med vita kläder i mitten.  
Foto: Parabere
NYHETER. I veckan samlades fler än 400 kvinnor från restaurangbranschen i trettio länder för kongressen Parabere i Malmö. Nu ska Event in Skåne bygga vidare på detta för att lyfta den lokala måltidsturismen.  
Annons

När den franska matjournalisten Maria Canabal fick nog av ojämställdheten inom den restaurangbransch hon bevakade tog hon saken i egna händer. Hon startade det internationella nätverket Parabere och bjöd 2015 in till en kongress i Bilbao. 

Första gången i Sverige

För fjärde året i rad arrangerades den nu under söndag och måndag på svensk mark, nämligen i Malmö. Bland deltagarna fanns en rad namnkunniga kockar, bönder, konditorer, sommelier och matskribenter. En av de få medverkade männen var Nomas René Redzepi som var inbjuden till ett samtal under kongressens första dag. 

Hos Event in Skåne har man lobbat för att få Parabere till Sverige sedan strax efter dess start. 

– Mat och dryck är ett starkt fokusområde i Skåne. Under ganska många år har vi identifierat ett större antal relaterade evenemang som vi tittat på ur ett skånskt perspektiv. Med Parabere kan vi positionera Malmö och Skåne som en stark matdestination, säger Sofi Broomé, projektledare, Event in Skåne.  

Internationella journalister på plats

Draghjälpen från Parabere beräknas stärka Skånes varumärke där man vill att möten och event ska skapa reseanledningar och ge destinationsutvecklingen ett lyft. 

Och kongressen har redan gett ringar på vattnet. Häromdagen publicerades en stor artikel om den i The Guardian, och på plats har ett tjugotal journalister från bland annat BBC och polska Vogue deltagit i en pressresa. 

Bakom utförandet av Parabere i Sverige står, förutom Maria Canabal, Malmö stad, Event in Skåne, Tourism in Skåne, Visit Sweden och Visita Södra. Ett samarbete som prioriterat den lokala förankringen. 

– Vi är väldigt nöjda med maten. Istället för vanlig fika och lunch från ett cateringföretag så har vi använt oss av sex olika skånska leverantörer som fått visa upp den skånska maten, säger Sofi Broomé. 

Matvandring i stan

Temat för kongressen, ”Edible Cities”, har varit den röda tråden under dagarna. Det har även anordnats en hel del evenemang runtomkring i Malmö och Skåne. 

Charlotta Ranert, vd för matbyrån Pink Chili, bjöd in 25 kongressdeltagare till en matvandring bland hennes favoritställen i stan.  

Hur skulle du beskriva Parabere? 

– Det finns en otrolig kraft i det här kvinnliga nätverket. En bagare från Alaska kan träffa en kock från Skåne och connecta. Det här är ett nätverk som bara växer och växer. Folk blir kompisar till höger och vänster och startar nya utbyten. 

Kärnan i kongressen är halvtimmeslånga föredrag från framstående personer inom matvärlden. Gastronomen Edith Salminen från Gro’up i Malmö talade framgångsrikt om hur man kan applicera ett större integrationstänk i branschen. Ronni Kahn från Australien rörde nästan hela rummet till tårar med sin berättelse om hur hennes rörelse som motverkar matsvinn samtidigt mättar svältande barns magar. 

– Parabere har en alldeles särskild energi. Det var någon som kom in i rummet där vi var bara en liten stund och påpekade just det. Även personalen på Palladium kände av den. När allt var slut och det sattes på musik så gick folk upp påscenen och dansade. Vilken konferens slutar så? säger Sofi Broomé. 

Skåne hett i matsammanhang

Nu vill hon och Event in Skåne fortsätta hålla fanan högt. Det finns flera kommande matevenemang i kalendern: SM i mathantverk i år och White Guide 2019. Dessutom kommer 500 tävlande från världen över om några månader till lilla Brösarp för att göra upp om vem som lagar bäst mat över eld. 

Skåne är lite av en snackis på flera håll i matsammanhang just nu. Till exempel då flera nya Michelinstjärnor delades ut hit söderut. 

Charlotta Ranert, med ett förflutet på Visit Sweden, ser hur Skåne – med Malmö i spetsen – bygger sitt matvarumärke. 

Vad är det som gör Malmös matscen så het just nu? 

– Det finns inga regler här, vi har ingen mall man måste följa eller grupperingar att vara med i som i en storstad. Här har du istället en massa tokstollar som helt prestigelöst kastar sig in i olika matprojekt. Allt är möjligt i Malmö för det finns ingen som dömer dig. Vi är fortfarande väldigt influerade av vårt danska arv där.