Annons

Skidåkning och snöglädje i hemmabackarna

zoom Lina Normark, projektledare och Magnus Noppa, nybliven vd på SLAO. Foto: Pressbild
Lina Normark, projektledare och Magnus Noppa, nybliven vd på SLAO. Foto: Pressbild
NYHETER. Under World Snow Day i söndags genomförde SLAO kampanjen “Backa hemmabacken”. I år stöttas hemmabackarna även av en elkonsult.
Annons

Knappliften var i full gång, det kom folk i mängder och dessutom snöade det i Mickelbacken strax öster om Östersund, i söndags när det firades World Snow Day.

– Vi var där tillsammans med representanter från kommunen och ganska mycket medier, det var roligt att se att dagen engagerar, säger Lina Normark, projektledare på SLAO, Svenska skidanläggningars organisation.

Riktar ljuset mot ideella krafter

Tanken med World Snow Day och projektet “Backa hemmabacken” i sin helhet är att uppmärksamma att backarna finns men också att rikta ljuset mot de ideella föreningar som kämpar med att hålla verksamheten i gång vid landets över hundra hemmabackar.

– Det är där som nya skidåkare “föds”. Det är superviktigt att vi är med och stöttar våra hemmabackar. Även våra större medlemsanläggningar inser det och är med i det här projektet, som är ett samarbete mellan Friluftsfrämjandet, Skidförbundet och SLAO, säger Magnus Noppa, nybliven vd på SLAO och fortsätter:

– Det handlar om att få folk i rörelse, inte minst barn och unga.

Hemmabackarna tas för givna

Trots att hemmabackarna är en viktig tillgång för kommunerna blir de ibland lite tagna för givna, påpekar Lina Normark.

– Det finns många exempel där samarbetet mellan föreningar och kommuner fungerar bra, men det finns också ställen där föreningsbidrag blir ifrågasatta och där det behöver göras viktiga investeringar i nytt material och exempelvis liftar, säger Lina Normark.

Tar hjälp av elkonsult

En annan viktig fråga för SLAO:s medlemmar i höst och vinter handlar inte oväntat om de höga elpriserna. För att hjälpa hemmabackarna att hushålla med elen stöttar SLAO med en elkonsult, som är specialiserad på just el och skidanläggningar.

– Konsulten kan hjälpa till med hur man kan optimera elanvändningen på bästa sätt, som exempelvis när det är mest fördelaktigt att starta snösystemet med alla snökanoner, säger Magnus Noppa.

Hur har säsongen i allmänhet startat för era medlemmar?

– Det har varit lite blandat. Där det har varit kallt har det varit en fin start men i söder har det nu under januari varit för varmt på sina håll. Men det är ett fortsatt stort intresse för skidåkning. Det ökade under pandemin och det verkar hålla i sig, säger Lina Normark.

Läs mer om hur tankarna gick inför förra årets premiäromgång av kampanjen “Backa hemmabacken”: Uppmärksammar Sveriges lokala skidanläggningar

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...