Annons

Skidbackarnas satsningar lyfter lokalsamhället

zoom Sophie Lanner, arbetsledare på Skistar. Foto: Privat
Sophie Lanner, arbetsledare på Skistar. Foto: Privat
NYHETER. När allt fler skidanläggningar satsar på året runt-verksamhet får fler säsongsarbetare chans till tillsvidareanställning. Sophie Lanner är en av dem som börjat sitt yrkesliv med säsongsjobb i fjällen.
Annons

Det är en nästan löjligt vacker vinterdag i Vemdalen. Termometern visar 20 minusgrader, solen lyser från en klarblå himmel och Solsvängen och de andra backarna i Vemdalen är täckta av mjuk snö. Sophie Lanner, arbetsledare på Skistar och säkerhetsansvarig i skidområdet Björnrike, har just haft morgon-genomgång med sina liftmedarbetare. Bland dem finns flera nyanställda säsongsjobbare som just har tagit sitt första steg in i yrkeslivet.

– Jag minns den där pirriga känslan när allt var nytt, så jag känner verkligen igen mig i dem, säger Sophie Lanner.

Hon fick själv sitt första jobb som skidskolelärare i härjedalska Vemdalen för tio år sedan – och trivdes så bra att hon återvände till Vemdalen för att jobba ytterligare fem vintersäsonger.

– På den tiden fanns det knappt någon sommarturism i Vemdalen, så på somrarna fick jag försöka pussla ihop med säsongsjobb på Västkusten.

En möjlighet att kunna stanna kvar

Efter flera år av kringflackande längtade Sophie Lanner efter en fast bas och bestämde sig därför för att bosätta sig i Vemdalen året runt. Under sommar- halvåren tog hon tillfälliga förskole- och skoljobb genom kommunen och vidareutbildade sig till skidpatrullör, en tjänst som går ut på att förebygga och ta hand om alla typer av olycksfall i en skidanläggning. Samtidigt växte Vemdalen stort som destination, inte minst sommartid, så för två år sedan fick Sophie Lanner erbjudandet hon länge drömt om: en året runt-anställning.

– Det kom i helt rätt tid eftersom jag och min sambo nyligen hade köpt en tomt i Vemdalen. Min sambo hade också varit säsongsanställd i flera år och i och med att vi båda blev tillsvidareanställda fick vi möjlighet att ta lån och börja bygga vårt hus.

– Vi var ett tiotal som hade jobbat säsong under flera år som fick en året runt-anställning den våren. Det betydde att vi kunde stanna kvar och bygga upp våra liv här. Men det betyder också mycket för Vemdalen eftersom det gynnar hela byn, med skola, vård och andra företag.

Bidrar till att andra kan anställa fler

Skistar är en av de största arbetsgivarna i Vemdalen, som ligger i Härjedalens kommun, och Skistars vd Stefan Sjöstrand är väl medveten om vilken betydelse företaget har för lokalsamhällena i de orter företaget verkar.

– Förutom den personal som vi själva anställer bidrar vi till att andra hotell, bagerier, butiker och restauranger på orten kan anställa mer personal. Det blev väldigt tydligt vilken betydelse vår verksamhet har för lokalsamhällena under pandemin, när vi plötsligt tvingades stänga liftarna, säger han.

Nya cykelstigar i Vemdalen

De senaste åren har Skistar satsat stort på att utveckla sommarutbudet i framför allt Åre, Hammarbybacken i Stockholm, Trysil och Sälen och i sommar utvidgas satsningen med en ny klätterpark och nya cykelstigar i Vemdalen.

– Under pandemin gjorde vi om vår strategi, så numera satsar vi på fjällturism året runt, säger Stefan Sjöstrand. Som en del av det arbetet har vi tagit nya grepp om våra hotell för att kunna förstärka helhetsupplevelsen året runt. När vi kan anställa fler kan också fler bosätta sig på orten, vilket är väldigt positivt för kommunen. Och då blir Skistar den där samhällsbyggaren som är med och bidrar till en mer levande landsbygd, som vi vill vara.

Läs mer om hur Skistar växer i Vemdalen och hur hemmabackarna laddat upp för sportlov!

Du hittar reportaget ”De svenska backarna” i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...