Annons

Skogsnära hotell deltar i nytt forskningsprojekt

zoom Eriksberg Hotell & Safaripark medverkar i studien. <br />
Till höger: Susanne Knutsson. Foto: Eriksberg Hotell & Safaripark / Privat
Eriksberg Hotell & Safaripark medverkar i studien.
Till höger: Susanne Knutsson. Foto: Eriksberg Hotell & Safaripark / Privat
NYHETER. Ett nytt forskningsprojekt om natur och hälsa har inletts i samarbete med flera lantligt belägna hotell. Syftet är att ta reda på hur hälsan påverkas av att bo nära naturen.
Annons

Med projektet ”Skogens hälsofrämjande värden och effekter” ska forskare från Linnéuniversitetet ta reda på just det – hur vi påverkas av att komma ut i naturen.

Eriksberg Hotell & Safaripark i Blekinge (som 2019 utsågs till Norra Europas lyxigaste naturreservat av World Luxury Hotel Awards), Destination Möckelsnäs och Trakt Forest Hotel samarbetar med forskarna för att ta reda på hur gästerna mår efter några dagars skogsvistelse. Susanne Knutsson är docent i vårdvetenskap och en av forskarna i projektet.

– Tanken är att resultatet ska göra människor medvetna om skogens betydelse för hälsan och välbefinnandet. Att människor vistas mer i skogen och får med sig andra, att olika arenor och entreprenörskap i skogen kan skapas där människor vistas. Och även att föra in skogen i skolan, fritids, äldreomsorgen och i sjukvården. Det vore fantastiskt om vi kunde medverka till att skogen kunde skrivas ut på recept.

Intresset för camping, utomhussporter som mountainbike och vandring året runt har ökat i Sverige, och den del av besöksnäringen som innefattar mycket utevistelse växer. Vad tror du det beror på?

– Vi människor motionerar mer nu och vi är ute i naturen. Det pratas också mycket i media om att vi ska ut och röra på oss. Vi är stressade, kanske är det så att vi märker att vi lugnar ner oss när vi kommer ut i naturen och allt blir lite enklare. Mycket av detta kommer vi kanske få fram i våra studier och då gäller det att sprida resultatet så att det kommer ut till så många som möjligt.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...