Annons

Skybar på våning 28 öppnar i maj

zoom Sjöstaden Skybar öppnar högst upp i skyskrapan Sthlm 01. Foto: Skanska Fastigheter
Sjöstaden Skybar öppnar högst upp i skyskrapan Sthlm 01. Foto: Skanska Fastigheter
NYHETER. Högst upp i skyskrapan Sthlm 01 – på 102 meters höjd – öppnar Sjöstaden Skybar i maj. Coronapandemin kom emellan, men satte inte stopp för planerna. "Det är en knepig situation att förhålla sig till, men vi försöker vara så förberedda det går", säger ägaren Niklas Ahlbom.
Annons

När Stockholmsbaserade krögaren Niklas Ahlbom hörde talas om Skanska Fastigheters byggplaner för Hammarby Sjöstad visade han omedelbart intresse. Området Sthlm New Creative Business Spaces som nu växer fram består av sju kontorsbyggnader – varav skyskrapan Sthlm 01 är den mest framträdande.

Högst upp på våning 28 kommer den nya restaurangen breda ut sig på två tredjedelar av våningsplanet och därtill finns också en terrass.

– Jag älskar Sjöstaden och har bott här i många år. Det är ett riktigt tillväxtområde som verkligen pulserar och det är jättekul att få vara med och bidra till att stadsdelar utvecklas, säger Niklas Ahlbom, grundare och ägare av Sjöstaden Skybar.

Kolgrill och rökeri

Niklas Ahlbom äger sedan tidigare restaurang Göteborg i Hammarby Sjöstad och på ungefär 15 minuters promenadavstånd ligger hans restaurang och skybar Himlen på Södermalm. Och det finns vissa likheter mellan alla restaurangerna.

– Grundkänslan kommer vara densamma. Det är till exempel varken en renodlad bar eller restaurang – utan båda delarna. Numera är det ganska vanligt med den typen av hybridkrogar, som gör att det blir en plats som passar för många tillfällen.

Men på Sjöstaden Skybar utgår menyn från kolgrillen och rökeriet – det blir smaker med inspiration från södra Europa, Syd- och Nordamerika samt Mellanöstern.

– Det blir andra kryddningar än vi använder i de andra verksamheterna, där det är mer traditionella svenska smaker och den klassiska skolan. Här har vi tagit in influenser från andra delar av världen i större utsträckning.

”Knepig situation”

När kontraktet skrevs på 2019 var planen att öppna i januari 2021. Men däremellan gjorde coronapandemin entré vilket påverkade planerna. Öppningen flyttades fram några månader och personalstyrkan blir mindre än det var tänkt från början.

– Det blir väldigt svårplanerat med en öppning mitt i en pandemi där läget förändras hela tiden. Dessutom anges nya förutsättningar med oerhört kort framförhållning, vilket är en knepig situation att förhålla sig till. Men vi försöker vara så förberedda det går och jobbar med olika scenarier, beroende på om vi kommer att kunna ha öppet till 20 eller 22 till exempel.