Annons

Södermalm i Stockholm får nytt nöjeshus

zoom Målet med Bibliotek Live är att skapa en ny, trevlig träffpunkt på Söder. Foto: Jörgen Hildebrandt
Målet med Bibliotek Live är att skapa en ny, trevlig träffpunkt på Söder. Foto: Jörgen Hildebrandt
NYHETER: Från bibliotek till nöjeshus. Snart öppnar Biblioteket Live, en storsatsning som ska ge nytt liv åt Medborgarplatsen i Stockholm.
Annons

Det k-märkta före detta biblioteket i Medborgarhuset på Södermalm i Stockholm genomgår nu den största renoveringen sedan huset byggdes på 1930-talet. I slutet av januari nyöppnar det som Biblioteket Live, ett 1700 kvadratmeter stort nöjeshus med restaurang, livescen, barer och eventlokaler i tre våningar. Bakom satsningen står Chamoun Gerges, som sedan tidigare driver Fem Små Hus i Gamla stan och Bierhaus i Vasastan tillsammans med sina söner.

– Vi såg stor potential i läget och att det finns behov av fler restauranger i kvarteret, säger Chamoun Gerges. Målet är att skapa en ny, trevlig träffpunkt på Söder.

För över ett år sedan återinvigdes övriga delar av Medborgarhuset, som bland annat rymmer det nya Tranströmerbiblioteket och Forsgrénska badet, efter en fyra år lång renovering. Och nu håller det gamla biblioteket på att få nytt liv. Eftersom lokalerna är k-märkta har det mesta av den gamla biblioteksinredningen bevarats. I bottenvåningen väntar en modern ölhall och barmat serverad i konservburkar, som en hyllning till eran då huset uppfördes. En trappa upp kommer den stora matsalen att ligga och här kommer gästerna att äta i olika etage bland de gamla bibliotekshyllorna.

– Det blir unikt. I mitten blir det en stor bar och i ljusgården en stor scen där vi kommer att kunna ha stora företagsevent och alla typer av uppträdanden.

Enligt Chamoun Gerges har det varit en stor utmaning att renovera de k-märkta lokalerna. Men just nu är det något annat som skapar större huvudbry: att hitta personal.

– Jag har jobbat i krogbranschen hela mitt yrkesliv och det har aldrig varit så svårt att hitta personal som nu. Vi kämpar hårt med att locka personal, men det är många som har jobbat i branschen som inte vill komma tillbaka efter pandemin. Lönerna har inte utvecklats på samma sätt som i andra branscher, men jag tror framför allt att det handlar om arbetstiderna. Det är många krogarbetare som har tagit andra dagjobb under pandemin och som inte vill återgå till att jobba kväll.

– Det är jäkligt synd, för det finns många som har jobbat länge i krogbranschen och som skulle behövas nu.

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...