Annons

Sommargågator lyfter restauranger – och stadsbilden

zoom Jonas Öjvik, krögare på Byns Bistro, är en veteran i Göteborgs krogvärld. Nu har han hamnat mitt i ett av stans hetaste restaurangstråk, som blir gågata på somrarna.
Jonas Öjvik, krögare på Byns Bistro, är en veteran i Göteborgs krogvärld. Nu har han hamnat mitt i ett av stans hetaste restaurangstråk, som blir gågata på somrarna.
NYHETER. Sommargågatan har gett Göteborgskrogen Byns Bistro ett lyft. ”För oss är det helt fantastiskt”, säger krögaren Jonas Öjvik. Restaurangen har ett bra läge på Tredje Långgatan som i år blir permanent sommargågata.
Annons

För två år sedan inleddes ett försök där Tredje Långgatan blev bilfri på sommaren. Nu har Göteborgs kommun beslutat att bilarna ska bort varje sommar framöver. Krogarna få därmed möjlighet att ha uteservering på gatan mellan den 2 maj och 30 september.

 

Mindre bilar gav fler gäster

När bilarna försvann från gatan kom det fler gäster till Byns Bistro.

– Det två senaste somrarna har varit bättre, säger Jonas Öjvik.

Restaurangen – som tidigare hette Le Village – har funnits länge i området som de senaste åren förvandlats till ett av Göteborgs hetaste krogstråk.

– Jag har varit här i 14 år. Somrarna har tidigare varit väldigt dåliga. Nu går det runt, säger han.

Byns Bistro är en av Göteborgs större restauranger med 150 platser inomhus och 70 på uteserveringen. På den breddade trottoaren fanns redan tidigare en mindre uteservering.

Men det handlar inte bara möjligheten att ha flera platser, enligt Jonas Öjvik.

– Gatan blir mer levande och det är mer folk i rörelse.

 

Gynnas av konkurrensen

De senaste två åren har utbudet av mat och dryck exploderat på Tredje Långgatan. I gamla auktionsverkets lokaler har Avenyfamiljen skapat krogkluster med restauranger som Taverna Averna, Tacos & Tequila och Made in China.

Trots ökad konkurrens ser Jonas Öjvik mest fördelar med förvandlingen.

– Folk drar folk, konstaterar han.

För Jonas Öjvik handlar det om att inte slå sig till ro när flera restauranger dyker upp i området.

– Vi har gynnats av dem men måste höja nivån, säger han.

Boende och butiksägare i området har också uppskattat den bilfria gatan på sommaren, visar kommunens utvärdering av försökt. Det bidrog till beslutet att permanenta sommargågatan.

 

Sommargågator en trend

Trenden med sommargåtor har varit tydlig i storstäderna de senaste åren. I Malmö inleds ett försök i år där ett kvarter på Friisgatan blir gågata. Stråket blev bilfritt under en vecka redan i höstas och nu testas en längre period med möjlighet till uteservering för en handfull restauranger och kaféer.

Även i Stockholm blir lyckade försök med sommargågator permanenta från och med i år. Det gäller delar av Skånegatan, Nytorget och Swedenborgsgatan på Söder, liksom Rörstrandsgatan i Vasastan.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...