Annons

Sopköket gör glass på matsvinn

zoom Svalkande Svinn. Pressbild: Christoffer Skogsmo.
Svalkande Svinn. Pressbild: Christoffer Skogsmo.
NYHETER. Kampanjen Svalkande Svinn syftar till att inspirera fler att ta vara på mat och minska svinnet. Sopkökets glassar är tillverkade till 64 procent på räddad mat som har donerats från Mathem.
Annons

Sopköket har funnits i åtta år och driver catering och restaurang på räddade råvaror, skänker måltider och skapar jobb. Fokus ligger främst på att minska svinnet, men de vill även skapa jobbtillfällen för dem som står utanför arbetsmarknaden, exempelvis nyanlända och andra marginaliserade grupper, ofta med tidigare kunskap inom matlagning där man tar vara på hela råvaran.

– Vår affärsmodell är mycket kopplad till frysen. Vi fryser in nästan all mat vi räddar för att bygga upp en matbank. Nu vill ta steget att växa till större produktionskök för att kunna göra tio gånger mer än vad vi gör i dagsläget, säger Filip Lundin grundare av Sopköket.

Vill rädda mer

I dag minskar Sopköket matsvinnet med 4 ton per månad från två butiker och skänker 2 000 portioner i månanden till behövande. Och till hösten vill de rädda mer svinn.

– Vi har hört av oss till matjättarna för att vi kommer att kunna minska svinnet mycket mer än vad vi gör i dag. Mathem var en av de första och tillsammans har vi utvecklat och lanserat svinnglassen gjord på räddade råvaror, som vi nu lanserar precis till sommaren.

Tre smaker

Resultatet blev tre olika glassar med spännande smaker.

– Det är en nice cream och två parfaiter som vi säljer i vår restaurang i Söderhallarna i Stockholm. Vi skänker även glassen till behövande.

Svinnglassen har en del vågade smaker. Hur har ni kommit fram till dem?

– När man jobbar med matsvinn kan det bli vad som helst. Det är kul att jobba kreativt med råvarorna som vi har tillgång till. Den ena glassen innehåller exempelvis chimichurri, jalapeño och koriander, vilket inte är så vanligt att man hittar i traditionell glass.

Vad har du för tips om man vill göra en egen svinnglass?

– Alla recepten till våra glassar finns ute som man kan prova att göra själv. Våga leka och byt ut komponenter mot det man har hemma, säger Filip och tillägger.

– Man behöver ingen glassmaskin för att göra våra glassrecept. Det räcker med smoothiemixer och en frys på minus 18 grader.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter