Annons

STF: ”Äntligen kom det besked som vi förberett oss för”

zoom Foto: Anette Andersson
Foto: Anette Andersson
NYHETER. Svenska Turistföreningen, som har gått en tuff vår tillmötes, välkomnar beskedet om att man släpper på restriktionerna för inrikes resande.
Annons

”Klockan tickar och alla sitter just nu och bara väntar på ett besked. Sverige har visat att när vi får en klar riktning från regering och myndigheter så agerar vi därefter. Nu behövs tydligare vägledning – för folkhälsans skull, för jobbens skull, för besöksnäringens skull, för Sveriges framtids skull”, skrev Svenska Turistföreningen, STFs generalsekreterare Magnus Ling i en debattartikel på Besöksliv.se för en vecka sedan.

Nu kom äntligen beskedet, och han ser fram emot sommaren.

– Vi är jätteglada, så klart! För våra gäster och medlemmar som får komma ut och för näringen som kanske kan undvika en del arbetslöshet och vissa konkurser. Och för folkhälsan i allmänhet, säger Magnus Ling, generalsekreterare/vd STF.

Var ni förberedda på detta?

– Vi har förberett oss för alla scenarion: att restriktionerna skulle bli ännu hårdare, att de skulle fortsätta som nu eller att de skulle lättas. Och det är ju ingen tvekan om att vi tycker att det här är det som STF och besöksnäringen behöver, och människor som behöver sin semester. Vi har haft en tuff tid och för en stor del av besöksnäringen är de här månaderna extremt viktiga.

Hur påverkar förändringen ert arbete?

– Vi kör svemester-kampanj för fullt, med regional inriktning. Nu skiftar vi till ett nationellt tema. För alla de destinationer som ligger långt från storstäder är den här lättnaden avgörande.

På Gotland har det bildats två läger, ett för och ett emot tillresta gäster. Hur agerar STF där?

– Vi har ingen särskild Gotlandsstrategi. Men vår kommunikation går ut på att ta eget ansvar och följa de rekommendationer som finns. Att vi hjälper till att resa ansvarsfullt.

Vilken är nästa lättnad du hoppas på?

– Att det blir en normalisering i hur människor kan umgås. STF har ju ställt in mycket gruppaktiviteter, som guidade turer och familjeaktiviteter. Vi ställer in dem för att man riskerar att vara för nära varandra. Dessa hoppas vi kunna få starta snart igen. Sen hoppas vi på en lång och bra höst. Att folk väljer att nyttja Sverige långt in på hösten.

Kommer du ha någon egen semester?

– Det är en bra fråga. Vi har ju varit i krisläge i två månader. Jag tror det, men sen har vi jour i omgångar och det är mycket jobb med att anpassa verksamheter också. Vi får se.