Annons

Storsatsningen Tavolo – italienskt med New York-twist

zoom Ett gigantiskt hästhuvud hänger i mitten, skapat av Peter Apelgren. Foto: Besöksliv
Ett gigantiskt hästhuvud hänger i mitten, skapat av Peter Apelgren. Foto: Besöksliv
NYHETER: Tavolo är namnet på Götaplatsgruppens nya restaurangsatsning. Trots en tuff vår präglad av varsel och permitteringar laddar nu stjärnkocken Stefan Karlsson för succé.
Annons

På fredag slår Götaplatsgruppen upp dörrarna till sin nya restaurang i anrika Artilleristallarna i Göteborg. Efter ett år av hemlighetsmakeri är det nu klart att restaurangen ska heta Tavolo och ha en italiensk meny med starka influenser från New York. Den pampiga lokalen har försetts med inredningsinslag importerade från Italien – och en fyra meter hög skulptur i form av ett hästhuvud.

Götaplatsgruppen och stjärnkocken Stefan Karlsson som är delägare i prisbelönta SK Mat & Människor berättar för Besöksliv om beslutet att satsa stort coronakrisen till trots.

– Det är klart att man har varit tveksam ett par gånger under våren om vi verkligen skulle kunna öppna, men för oss har detta blivit en stark drivkraft. Vi vill framåt och satsa vidare istället för att lägga oss ner och dö, säger Stefan Karlsson.

För nästan exakt ett år sedan pratade Besöksliv med Götaplatsgruppens vd Bengt Linde som då inte hade klart för sig vad för slags restaurang som skulle husera i den K-märkta bygganden från 1853. Visionen var dock glasklar – att skapa en ny mötesplats för Göteborgs matälskare.

Italienskt koncept med New York-twist

Då förberedde sig Götaplatsgruppen för att ge sig ut på inspirationsresa i Europa och USA. Med sig hem från den resan fick Götaplatsgruppen inte bara ett italienskt-amerikanskt koncept utan också kökschef Magnus Hansson som blir Tavolos partner och menyansvarige.

– Det känns särskilt spännande att få arbeta tillsammans med Magnus som är en gammal vän och kollega från The Place på 80-talet. Han har bott i New York och Italien i 38 år och tar med sig ett amerikanskt arbetssätt till Tavolo som kommer prägla restaurangens struktur och servering, säger Stefan Karlsson.

Tavolo kommer ha öppet sju dagar i veckan både lunch och kväll och ha plats för 150 gäster med social distans. På sikt ska Tavolo också erbjuda försäljning av eget bröd och charkuterier.

Just nu rekryteras en stor personalstyrka som ska möjliggöra de generösa öppettiderna. Stefan Karlsson har ingen siffra på exakt hur många medarbetare som kommer behövas, men trycker på att Tavolo är Götaplatsgruppens största satsning någonsin.

10 000 bokningar för hösten

Öppningsdatumet har varit klart sedan länge, och Götaplatsgruppen har alltså valt att inte backa från detta trots att restaurangbranschen befunnit sig i ett kristillstånd det senaste halvåret. Götaplatsgruppen själva tvingades till varsel och permitteringar när restaurangbesöken minskade kraftigt i våras. Men intresset för Tavolo har varit enormt – 10 000 bokningar har redan kommit in för hösten.

– Jag tror att det beror på att vi har byggt en god relation med gästerna genom våra andra restauranger, så det finns en genuin nyfikenhet kring vad vi ska hitta på nu. Dessutom är den här lokalen väldigt spännande och det lockar också. Min största målsättning nu är att Tavolo ska bli en restaurang full med nöjda gäster som längtar tillbaka när de besökt oss första gången, säger Stefan Karlsson.