Annons

Svensk seger i nordiska uttagningen till World Class

zoom I slutet av dagen stod det klart att Emil Hed var den nordiska vinnaren i bartendertävlingen World Class.
I slutet av dagen stod det klart att Emil Hed var den nordiska vinnaren i bartendertävlingen World Class.
NYHETER. Det blev ännu en stockholmare som tog hem den nordiska uttagningen till World Class. Emil Hed, 24, kommer att tävla mot 58 bartenders i finalen i Berlin. ”Med tanke på tidigare svenskars prestation så känner jag en viss press”, säger han.
Annons

World Class räknas till världens största och mest kända bartendertävling. Förra året vann Josephine Sondlo den nordiska uttagningen – och landade sedan på plats nummer sju i den internationella tävlingen. Även bartendern Johan Evers har gjort bra ifrån sig tidigare år.

– Det var oväntat. Jag trodde inte att det skulle gå så bra, säger en omtumlad Emil Hed efter tävlingen.

Det var under några intensiva tävlingsdagar i Köpenhamn som det stod klart att han skakat hem segern i den nordiska deltävlingen. I ett moment besökte de tolv tävlande bartendrarna från hela Norden restaurang Amass och tilldelades olika ingredienser samt tre olika spritsorter att på under en timmes tid skapa en drink med. Amass drivs av tidigare Noma-kocken Matt Orlando och har ett gediget hållbarhetstänk. Något som också Emil Heds arbetsplats Svartengrens främjar.

– Det var inspirerande att få se hur ett ställe som Amass jobbar.

Därutöver fick Emil och hans medtävlande göra en bar take over där de presenterade en signaturcocktail till en jury, plus tjugo smakprov till gäster i en bar där de skulle skapa en stämning, som om det vore en riktig barservice. Samtidigt gjorde gästerna i baren olika beställningar som de tävlande blandade och serverade.

I slutet av dagen stod det klart att Emil Hed var den nordiska vinnaren.

Har du plan med ditt tävlande? Vill du utomlands och jobba?

– Det är alltid kul att knyta nya kontakter men den största grejen är ju att gå in och utvecklas och lära mig. Att bli inspirerad av vad folk från andra länder håller på med. Det är lätt att ha tunnelseende härhemma.

Hur skulle du beskriva din stil bakom baren?

– Jag försöker vara avslappnad och personlig utan att det ska bli stelt.

…och i glaset?

– Det är kanske inte en stil utan mer ett sätt att jobba. Jag använder mig av svenska produkter och råvaror och det mesta som går att hitta i skog och mark och försöker plocka så mycket som möjligt själv.

Vad blir nästa steg?

– Den globala finalen i Berlin som sker under barmässan BCB. Än så länge vet jag inte exakt vad vi ska göra men det ska fortsätta inom hållbarhetstemat och lyfta fram lite nya tekniker. Där har det varit en stor fördel att få ha jobbat med kockarna på Svartengrens och hållbarhetstänket som de sysslat med sedan start.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...