Annons

Svensk turism riskerar att förlora 36 miljarder i coronakrisen

zoom Fruktansvärt negativa nyheter, säger Stefan Westerberg, på Stockholms Handelskammare Foto: Colourbox/Pressbild
Fruktansvärt negativa nyheter, säger Stefan Westerberg, på Stockholms Handelskammare Foto: Colourbox/Pressbild
NYHETER. Utebliven turism från utlandet riskerar att kosta den svenska turistindustrin  36 miljarder kronor fram till midsommar. Det visar nya siffror från Stockholms Handelskammare, som nu vill se ännu mer statligt stöd.
Annons

Stockholms Handelskammare har analyserat bortfallet av turismexport från 15 mars i år fram till och med midsommardagen, 20 juni. Sammantaget rör det sig om 36 miljarder kronor i konsumtion från utländska besökare som presumtivt kan utebli om dagens situation håller i sig under hela tidsperioden.

– För besöksnäringen och deras drygt 175 000 sysselsatta är det här dessvärre fruktansvärt negativa nyheter eftersom utländska turister normalt står för nästan hälften av den totala konsumtionen inom besöksnäringen. Det är en hel bransch som förblöder framför våra ögon just nu, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare i en kommentar.

I relation till befolkningsstorlek drabbas särskilt Jämtland, Värmland, Norrbotten, Stockholm och Gotland, men Stefan Westerberg säger att hela Sverige drabbas.

– Det är ett dråpslag mot i princip alla län när en av Sveriges största exportnäringar nu befinner sig på en total ökenvandring som är omöjlig att förutse längden på. För varje dag som går blir situationen allt svårare, säger han.

Stockholms Handelskammare menar att de insatser regeringen och samarbetspartierna vidtagit är positiva, men otillräckliga.

– Det är bra att delar av vissa kostnader plockats bort, men det kommer tyvärr inte räcka eftersom vissa sektorer, exempelvis besöksnäringen, drabbats så enormt hårt. Det behövs en större beredskap i form av en kostnadsram på 400 miljarder kronor som specifikt dedikeras för att understödja företag och jobb med någon form av likviditetsstöd, säger Stefan Westerberg.