Annons

Svenska Brasserier om utmaningarna när gästerna återvänder

zoom Bildtext: Niklas Johansson, vd på Svenska Brasserier. Foto: Niklas Alexandersson/Taverna Brillo
Bildtext: Niklas Johansson, vd på Svenska Brasserier. Foto: Niklas Alexandersson/Taverna Brillo
NYHETER: Svårigheterna för restaurangbranschen i coronapandemins spår avlöser varandra. Nu har gästerna återvänt – men vissa restriktioner hänger kvar och personalbristen är mycket stor.
Annons

Många restaurangägare står nu inför stora utmaningar när gästerna återvänder, samtidigt som kravet på att förhindra smittspridning kvarstår, och kock- och personalbristen i branschen blir allt mer påtaglig. Stockholmsbaserade Svenska Brasserier som äger restauranger som Riche, Taverna Brillo och Sturehof, summerar en sommar präglad av dessa förutsättningar.

– Vi har haft en bra sommar med fler utländska och inhemska turister än förra året. Vi kan också konstatera att de rådande restriktionerna leder till att gästerna stannar kvar längre på samma ställe istället för att gå mellan olika serveringsställen, och då spenderar mer pengar under sitt besök, säger Niklas Johansson, vd på Svenska Brasserier och fortsätter:

– Men för personalen är det fortsatt mycket utmanande att arbeta i en miljö med relativt hög gästefterfrågan och samtidigt hantera restriktionerna. Det har varit tufft i sommar.

Hur har ni påverkats av kock- och personalbristen?

– Vilka beslut som fattades under pandemin spelar verkligen in. Vi valde att permittera istället för att varsla och har på så sätt lyckats behålla väldigt många av våra medarbetare som kunde gå upp i tid när restriktionerna lättade något. Att vi bevarade personalstyrkan är vi betjänta av nu när det är en skriande efterfrågan på restaurangpersonal i branschen, säger Niklas Johansson.

Vad tror du är anledningen till att era medarbetare inte bytt bana som många andra?

– Det kopplar jag till att vi är en restauranggrupp med starka varumärken och stamgäster som borgar för trygghet. Dessutom har vi under pandemin visat att vi har en fortsatt stark framtidstro, genom att utveckla verksamheten med Brillo Pizza och sommarrestaurangen Riche Pelago, säger Niklas Johansson.

Inför hösten har Svenska Brasserier likt många andra aktörer ett rekryteringsbehov, men Niklas Johansson har goda förhoppningar om att lyckas fylla luckorna trots mycket hård konkurrens om utbildad och erfaren personal.

– Vi har flera saker som attraherar, som en tydlig karriärstege inom gruppen och en bredd i vad man kan jobba med hos oss, jämställt ledarskap och flera stora hållbarhetsinitiativ. Vi ser att medarbetare i dag attraheras av företag som har ett högre syfte än att tjäna pengar, och där försöker vi sticka ut, säger han och tillägger:

– Men för branschen rent generellt innebär underskottet på medarbetare en stor risk för att återgången till det normala bromsas upp. Samtidigt är vi är en framtidsbransch och mötesplatser blir viktigare och viktigare, så jag är hoppfull.